Sla navigatie over

De Backer en strandclubs ondertekenen engagementsverklaring voor minder plastic

Wereldwijd drijven er in de zeeën en oceanen 13.000 stukken plastic per vierkante kilometer. De Noordzee is er beter aan toe met gemiddeld 3.875 drijvende items per vierkante kilometer, waarvan bijna 96 procent bestaat uit plastic. De Backer wil vermijden dat onze Noordzee een plastic soep wordt en werkte al een actieplan uit tegen marien afval en plastic in onze Noordzee.

De strandclubs engageren zich nu in een engagementsverklaring om nog minder plastic rietjes, bestek, borden of wegwerpbekers aan te bieden. De staatssecretaris juicht toe dat er al heel wat acties bestaan in de verschillende strandclubs. Zo worden er al minder PET-flessen aangeboden, wordt drank zoveel mogelijk aangeboden via herbruikbare bekers, komen er kartonnen sigarettenpeukbakjes en er zullen extra sensibiliseringsacties en strandopruimacties georganiseerd worden. In Surfclub Windekind in Oostduinkerke krijgen bezoekers zelfs een gratis koffie of ijsje als ze een emmertje afval opruimen en binnenbrengen.

Philippe De Backer: “Het engagement van de strandclubs is een belangrijke stap om het zwerfvuil op stranden en plastic in onze Noordzee terug te dringen. Het is een kleine daad met een groot resultaat. Het is niet langer verantwoord om plastic maar enkele seconden te gebruiken, terwijl het een eeuwigheid duurt om die af te breken. Bovendien brengen marien afval en plastic schade toe aan de fauna en flora en kunnen zij ook het ecosysteem aantasten. Dieren kunnen erin stikken of verstrengeld raken. We moeten vermijden dat ons strand een vuilbak wordt en onze Noordzee een vuilnisbelt. Het is belangrijk om allemaal samen voor onze Noordzee te zorgen. Zo kunnen we ze proper houden en kunnen we optimaal blijven genieten van onze geweldige Noordzee.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder