Sla navigatie over

De Backer plant nieuwe windmolenparken op zee zonder subsidies

Minister voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) plant om de nieuwe windmolenparken op zee in de toekomst zonder één euro subsidie te bouwen. De ministerraad zette net het licht op groen voor de aanpak van De Backer.

De toekomst is hernieuwbare energie en de Noordzee en de windmolens op zee spelen een cruciale rol in de energietransitie naar meer hernieuwbare energie. De Backer besliste eerder al om de capaciteit van de windmolens op zee te verdubbelen. Tegen 2030 komt er een extra windmolenzone van 281 km2, zodat de windmolens op onze Noordzee tegen 2030 maar liefst 4GW energie zullen opwekken.

De Backer werkte een compleet nieuw financieringssysteem uit om de windmolens op zee te bouwen.

De Backer: “Ik draai de subsidiekraan dicht. Ik ben er al in geslaagd om 5 miljard euro te besparen op de bouw van windmolens op zee. Maar in de toekomst stappen we weg van het concessiesysteem en de oversubsidiëring door de socialisten in het verleden en kiezen we voor een tenderingsysteem. We laten de markt spelen om de windmolens op zee aan de meest marktconforme manier te bouwen, de subsidies te beperken en de laagste prijs te garanderen voor de consument. Op termijn kunnen er zo windmolens op onze Noordzee gebouwd worden zonder één euro subsidie.”

De minister benadrukt ook het belang van de offshore industrie voor ons land.

De Backer: “Als België lopen we voorop in de offshore industrie wereldwijd. Ondanks de kleine ruimte die we hebben op onze Noordzee, zijn we de vijfde grootste producent van offshore windenergie. Dat is dankzij onze Belgische bedrijven die zich hebben gegooid op de groene energiemarkt. Offshore energie is een belangrijk exportproduct geworden.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder