Sla navigatie over

De Caluwé: “Investeren in steun voor (thuis)verpleegkundigen”

De kamercommissie Gezondheid heeft vandaag, met de steun van Open Vld, beslist om de 402 miljoen euro van het Zorgpersoneelfonds te investeren in bijkomende tewerkstelling van zorgpersoneel. Robby De Caluwé: “Het is belangrijk dat we investeren in extra steun voor de helden van de zorg. Er moeten meer handen aan het bed komen. Ook de zelfstandige thuisverpleegkundigen mogen we daarbij niet vergeten.”

Hierbij zal in de eerste plaats ingezet worden op extra tewerkstelling van verpleegkundigen en zorgkundigen. Maar omdat het hierbij om knelpuntberoepen gaat, wordt de focus ook verruimd naar ondersteunend personeel. Zo krijgen de huidige verpleegkundigen en zorgkundigen meer tijd vrij voor zorg aan het bed. De Caluwé: “We willen meer handen aan het bed, de werkdruk verlichten en het beroep van verpleegkundige aantrekkelijk houden. Daar gaan we voor.”

Op vraag van Robby De Caluwé en Christian Leysen werd ook voorzien in 48 miljoen euro te om meer zelfstandige thuisverpleegkundigen aan de slag te krijgen. “Er zijn in ons land 20.000 gediplomeerde verpleegkundigen die niet langer actief zijn in de zorgsector of dat nooit zijn geweest. Met ons voorstel willen we deze verpleegkundigen aanmoedigen om als zelfstandig verpleegkundigen aan de slag te gaan. Zo creëren we een nieuwe instroom voor deze knelpuntberoepen.”

Hierdoor zal deze doelgroep de kans krijgen om een opleidingstraject te volgen om hun competenties op te frissen en ondertussen een vergoeding krijgen. Zelfstandige thuisverpleegkundigen kunnen hen als mentor begeleiden en zullen hiervoor ook vergoed worden.

Robby De Caluwé: “De middelen die we investeren in opleiding en mentorschap van verpleegkundigen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat verpleegkundigen die ooit kozen voor een andere job steeds kunnen terugkeren naar de zorgsector en dat mensen in een andere job nog steeds kunnen kiezen voor een opleiding als verpleegkundige. Zo kunnen we de werkdruk verlichten en het beroep aantrekkelijk houden.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder