Sla navigatie over

De Croo timmert aan Belgische AI-strategie

Tegen begin volgend jaar moeten een dertigtal experts een strategische visie over zelflerende algoritmen afleveren. Dit artikel verscheen op 29 oktober in De Tijd.

De overheden in dit land vallen over elkaar heen om een strategie rond artificiële intelligentie te formuleren. AI houdt in dat algoritmen zelf gedrag ontwikkelen op basis van impulsen uit hun omgevingen. Dat plaatst hen op het niveau van de mens. Een belangrijk onderdeel is ‘machine learning’, waarbij machines zichzelf gedrag aanleren dankzij eerder ingevoerde data.

Federaal minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) laat nu onderzoeken wat de impact van AI op ons land kan zijn en hoe de overheid daarop moet inspelen. Daarvoor bracht hij een dertigtal experts samen, van universiteiten, bedrijven en de overheid. Enkele opvallende namen zijn Pattie Maes, die aan de Amerikaanse topuniversiteit MIT het ‘Media Lab’ leidt, en Luc Van Gool, specialist in beeldherkenning aan ETH Zurich en de KU Leuven.

 

AI4BE:

Tegen begin volgend jaar moet die ‘AI4BE’-coalitie een ‘AI4BE’-strategie uitwerken. Het team moet bekijken welke nieuwe vaardigheden nodig zijn in een wereld waarin artificiële intelligentie een groot deel van de taken kan automatiseren. Ook de vraag hoe de overheid zichzelf kan verbeteren op basis van AI ligt op tafel.

“België zit mee in kopgroep van artificiële intelligentie. Door verschillende top-experten samen te brengen in deze AI4BE-coalitie en een heuse AI-strategie voor ons land uit te werken wil ik nog versnelling hoger schakelen in de evolutie naar een digitaal België.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder