Sla navigatie over

De Jonge: “Goed dat knopen zijn doorgehakt in het loonoverleg”

Deze morgen heeft de regering een akkoord bereikt over de maximale loonsverhogingen voor de komende twee jaar. “Het is een goede zaak dat de loonwet van 1996 overeind blijft om ons concurrentievermogen te vrijwaren. Het coronavirus zorgt voor veel economische onzekerheid en het was belangrijk om leiderschap te tonen, om knopen door te hakken zodat werknemers en bedrijven weten waar ze aan toe zijn”, zegt Kamerlid Tania De Jonge (Open Vld).

“Het akkoord binnen de regering bevat drie krachtlijnen die voor ons heel belangrijk zijn”, licht De Jonge toe:

  • Ten eerste: dat niet geraakt wordt aan de loonnorm. Als we snel weer willen opstaan van de uppercut die corona onze economie heeft gegeven, dan moeten we zorgen dat we met de buurlanden kunnen blijven concurreren.
  • Ten tweede: dat – binnen dat kader – de werknemers van bedrijven die het goed gedaan hebben daarvoor beloond kunnen worden. Het gaat om een premie tot 500 euro per werknemer, te onderhandelen binnen het bedrijf.
  • Ten derde: dat aan de sociale partners gevraagd wordt om verder te werken op verschillende belangrijke dossiers, waaronder de verhoging van het minimumloon, de harmonisatie van het aanvullend pensioen voor arbeiders en bedienden, de overuren, het einde van de loopbaan, enz..

“U heeft belangrijke knopen doorgehakt. Nu moet het akkoord uitgewerkt worden binnen de regering en door de sociale partners”, stelt De Jonge. Ze stipt aan dat het belangrijk is dat het binnen het bedrijf is dat over een premie zal worden beslist. “Ook in KMO’s willen bedrijfsleiders niet liever dan dat het personeel mee beloond kan worden voor goede resultaten. Het gaat helaas in deze tijden over een kleine minderheid van bedrijven. Het is op bedrijfniveau dat men het beste kan oordelen wat er mogelijk is”, zegt De Jonge.

Dit is een belangrijk akkoord voor zowel werknemers als bedrijven. “Ook omdat het onze concurrentiekracht beschermt, zodat we snel kunnen herstellen na corona”, besluit De Jonge.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder