Sla navigatie over

De tienerschool: nieuwe structuur in Brusselse scholen.

De school richt zich op 10 tot 14 jarigen en breekt de klassieke structuren open: na vier jaar basisonderwijs volgt vier jaar tienerschool en ten slotte vier jaar secundair. In totaal zit de leerling even lang op de schoolbanken en leert evenveel als nu, maar dan verdeeld over drie afgeronde blokken in plaats van de huidige twee. ‘Dat moet de kloof verkleinen’, zegt Guy Vanhengel (Open VLD), Brussels minister van Onderwijs.

Maat- en thema werk

De klassieke structuur van 6 jaar lagere school en 6 jaar middelbaar wordt dus doorbroken. Met deze revolutie in het onderwijs komt ook een pedagogische vernieuwing kijken. De leerkrachten zullen meer werken per thema. De basisvakken – wiskunde, taal, geschiedenis, aardrijkskunde, muziek – blijven, maar daarnaast kan ook een thema als ruimtevaart aan bod komen met daarin wiskunde, techniek en aardrijkskunde. De school voorziet zo een sterke koppeling aan technische kennis en vaardigheden.

Kinderen krijgen alle kansen

Deze structuur moet ook de studiekeuze voor kinderen vereenvoudigen. Door het 5e en 6e leerjaar te koppelen aan het huidige eerste en tweede middelbaar, zal je kinderen minder vlug sorteren in sterkere en mindere leerlingen. Na het voltooien van de tienerschool, kan zo elke leerling in principe zonder veel problemen overstappen naar het derde middelbaar van eender welk type onderwijs: ASO, TSO en BSO. 

Liberale visie op onderwijs

Open Vld bepleit dit model al een tijd. In Brussel gaat minister Guy Vanhengel er nu mee aan de slag. De liberalen willen een ‘4×4-model’, dat de drie jaar kleuterschool, zes jaar lager en zes jaar secundair kan vervangen. Scholen moeten ook meer vrijheid krijgen om zich te organiseren. 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder