Sla navigatie over

Dewael: “Camera’s in sportpark: doorstaan zij de proportionaliteitstoets?”

Leuven start met een proefproject “Smart Sporting Cities”. Hiermee wil de stad het sportgedrag van haar bewoners in kaart brengen om haar sportbeleid er op af te stemmen. “Ik stel mij toch ernstige vragen met betrekking tot de privacy. Camera’s kunnen ingeschakeld worden om grote en kleine criminaliteit te bestrijden, maar de proportionaliteit moeten we in het achterhoofd houden”, aldus Patrick Dewael (Open Vld), die er bij Staatssecretaris Michel op een evaluatie van het project aandringt.

Stad Leuven wijst erop dat ze hierdoor hun sportbeleid willen verbeteren. “Maar ik stel u de vraag: is het nodig om mensen tijdens hun activiteiten te filmen om ons beleid op af te stemmen?”, aldus Dewael. Hij wijst erop dat camera’s en de evoluerende technologie zeker hun nut kunnen hebben, maar elke plaatsing van een camera moet de proportionaliteitstoets doorstaan. “Privacy is immers een mensenrecht”, zegt Dewael.

Staatssecretaris voor Privacy Michel wijst erop dat ook dit project de GDPR-test en de toetsing aan de privacywet moet doorstaan en dat een evaluatie van de privacywet op de agenda staat. “Dat lijkt mij een goede zaak. Want wat is het volgend jaar? Kijken wie vaak naar fastfoodrestaurants om daar het gezondheidsbeleid op af te stemmen? We mogen niet naar een Big Brother-maatschappij gaan”, besluit Dewael.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder