Sla navigatie over

Dewael: “De burgers gaan beter om met terreurdreiging dan sommige politici”

Dinsdagavond vond er een mislukte aanslag plaats in het Brussels centraal station. Patrick Dewael waardeerde tijdens het Kamerdebat de rustige communicatie van minister van Binnenlandse Zaken Jambon: “Willen we echt op elke hoek van elke straat agenten of militairen posteren? Zijn we dan veilig? Of installeren we dan een politiestaat in ruil voor een vals gevoel van veiligheid… De minister stelde de juiste, retorische vragen.”

 

Volgens de fractieleider is het een inconvenient truth, een ongemakkelijke waarheid, dat een zero risk society niet bestaat. “De regering weet dit, de leden van de onderzoekscommissie weten dit, maar ook de burgers beseffen dat. Ze gaan er trouwens serener en kalmer mee om dan sommige politici. De stations liepen gisteren opnieuw vol, en ’s avonds stond iedereen te genieten van Coldplay. Zo hoort het”, zei Dewael.

 

Hij riep zijn collega’s dan ook op om te stoppen met mensen iets wijs te maken, met voorstellen te doen die de rechtsstaat onwaardig zijn en onze veiligheid niet vergroten. “Daar mee oogst je enkel applaus bij de terroristen. Zij hebben niet liever. Dat wil niet zeggen dat we niet alles in het werk moeten stellen om aanslagen zo veel mogelijk te voorkomen. Het rapport van de onderzoekscommissie biedt een stevige houvast.”

 

Dewael riep ook op om de polemiek over de zin en onzin van militairen in het straatbeeld te stoppen. “Waarom staan zij daar? Omdat de federale politie onderbemand is. Slechts 11.000 van de 13.500 plaatsen zijn ingevuld. Uiteraard leveren de militairen nuttig, nodig en excellent werk. Maar dit is tijdelijk. Ik zie liever blauw dan kaki op straat. Die kaders moeten ingevuld worden.”

 

Tot slot verwees Dewael naar het profiel van de dader. “Hij was niet bekend bij onze diensten voor terrorisme of radicalisme. Het drukt ons nogmaals met de neus op de feiten dat radicalisering en het overgaan tot waanzinnige gewelddaden snel kan gaan. We moeten dus ook tot goede aanbevelingen komen over het luik radicalisme in onze onderzoekscommissie. Om deze processen te begrijpen, en zo veel mogelijk te voorkomen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder