Sla navigatie over

Dewael na de Amerikaanse presidentsverkiezing: “Europa moet een versnelling hoger schakelen”

Na een ongezien bitsige verkiezingscampagne ontwaakte Amerika op 9 november met een nieuwe president: Donald Trump. Open Vld-fractievoorzitter Patrick Dewael betreurt het feit dat het glazen plafond standhoudt en dat de populist zegevierde, maar stelt vast dat de kiezer heeft gesproken. “In het democratische debat moet inhoud centraal staan. Net dat hebben we langs beide kanten gemist. Aan slogans en verwijten was er dan weer geen gebrek. Democratie is een werkwoord, de focus moet liggen op argumenten, op redelijke oplossingen voor reële problemen.”

Sterker Europa

Dewael wil rekening houden met het feit dat de VS zich mogelijk op zichzelf gaan terugplooien. In dat geval wordt een sterker Europa nog belangrijker. “Sterkere militaire samenwerking, een Europees buitenlandsbeleid, groeibevorderende handelsakkoorden en afdoende antwoorden op de migratiecrisis zijn vraagstukken waar de burgers wakker van liggen. Net op die thema’s stellen we vast dat de EU vandaag tekort schiet en een versnelling hoger moet schakelen. De verkiezing van Trump kan een stimulans bieden om echte stappen vooruit te zetten. Elk nadeel heb zijn voordeel.”

Ook minister van buitenlandse en Europese zaken Reynders ziet Europa als deel van de oplossing: “Een sterkere Unie, een hecht Europees blok binnen NAVO en meer samenwerking. Dat is de weg vooruit. Protectionisme en populisme helpen ons geen stap verder.”

Dewael vindt dat Europa haar verantwoordelijkheid moet nemen: “De Amerikaanse droom kreeg misschien een klap, maar de Europese droom zal leven. Daar ben ik rotsvast van overtuigd.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder