Sla navigatie over

Dewael: “NAVO zal wel varen bij Europees leger”

Morgen vindt een belangrijke NAVO-top plaats in de nieuwe gebouwen te Evere. Het bondgenootschap is inmiddels 68 jaar oud maar zeker niet afgeschreven, meent Dewael. “Rusland komt opnieuw bijzonder assertief uit de hoek, met de annexatie van de Krim en haar ambities in het Midden-Oosten. Terreur treft alle Westerse landen. Cybercrime rukt op. Het NAVO-bondgenootschap blijft dus voor alle partners belangrijk. Ook voor de VS.”

 

Dat land zal onder meer België wijzen op de plicht om méér bij te dragen aan die collectieve veiligheidsparaplu. Dewael: “Dat is niet meer dan normaal. De VS draagt de zwaarste lasten. There is no such thing as a free lunch. Onze veiligheid is misschien vanzelfsprekend, maar niet gratis.”

 

Om onze financiële en operationele bijdrage aan de NAVO te vergroten, willen de liberalen sterk inzetten op méér Europese defensiesamenwerking die moet uitmonden in een Europees leger. Opvallend is echter dat de NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg in de pers verklaart dat er geen sprake kan zijn van een Europees leger naast de NAVO. Hij vindt dat dubbel werk, en de financiële middelen zijn er voor te beperkt.

 

Daar is de fractieleider het hoegenaamd niet mee eens. “Vandaag leveren de Europese lidstaten net dubbel werk met hun 27 landmachten, luchtmachten en zeemachten. Vandaag worden er financiële middelen niet efficiënt ingezet. We moeten samenwerking verkiezen boven versplintering. We moeten efficiëntie verkiezen boven verspilling”, klonk het tijdens het Kamerdebat over de NAVO-top. “Een stevige Europese defensiepoot zal de NAVO alleen maar versterken, niet beconcurreren.”

 

Dewael vroeg minister van Defensie Steven Vandeput naar het standpunt van de Belgische regering op de NAVO-top over de Europese defensiesamenwerking. “Wat ons betreft moeten we daar duidelijk de kaart van een Europees leger trekken. Ook al is onze defensieminister daar sceptisch over. Het is alleszins hoopgevend dat zijn partij sindskort wél het nut van een Europees leger inziet.”

 

Voor het Kamerlid is het niet noodzakelijk dat alle 27 lidstaten tegelijk te stap zetten. “We kunnen perfect met welwillende lidstaten in het kader van ‘versterkte samenwerking’ de kern van een Europees leger beginnen vormen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder