Sla navigatie over

Dewael: “Regeringsleiders moeten politieke oplossing voor Griekenland onderhandelen”

“In elke vereniging zijn er regels die alle leden moeten respecteren. Als je lid wil zijn van een muntunie –die overigens ook politiek en economisch is-, als je die munt wil verdienen en er de vruchten van wil plukken, dan moet je inspanningen doen. Inspanningen om je economie slagkrachtig te maken”, zei Dewael. “Dat geldt niet alleen voor ons, de Spanjaarden, de Portugezen, de Ieren, maar ook voor de Grieken.”

 

Volgens Dewael zijn die hervormingen niet alleen in het belang van de unie, maar in de eerste plaats in het belang van de Grieken zelf. “Want ook zonder de euro zou Griekenland de corruptie en het cliëntelisme moeten aanpakken, de belastingen correct moeten innen, de defensieuitgaven moeten terugdringen. Dat is de kern van de discussie: hervormen, in het belang van de Grieken én de unie. En die is veel belangrijker dan de Calvinistische boetedoening, de vraag hoe en of de Grieken elke eurocent zullen terugbetalen aan de rentmeesters en boekhouders van het IMF.”

 

De fractieleider verwacht geen oplossing van de centrale banken en muntinstellingen. In een democratie is de politiek aan zet, is het aan de regeringsleiders om staatsmanschap te tonen en een oplossing te vinden: “Het referendum van zondag gaat niet over een A4-tje van de Europese instellingen. Het gaat over de vraag of de Grieken lid willen blijven van de monetaire, politieke en economische unie. Als het antwoord neen is, zijn daar geopolitieke gevolgen aan verbonden. Premier, het is nu aan jullie, regeringsleiders om tot een politieke oplossing te komen.”

 

Tot slot hekelde Dewael de schizofrene retoriek van de socialisten. “Er zijn twee soorten socialisten. Enerzijds heb je de socialisten in de regeringen, in de Europese Commissie. Zij nemen hun verantwoordelijkheid, werken mee aan oplossingen. Anderzijds zijn er socialisten in de oppositie: zij proberen de publieke opinie zo snel mogelijk te doen vergeten welke verantwoordelijkheid zij zelf dragen. Vandaag verketteren ze de aanpak van de EU, maar ik heb hen vorige legislatuur nooit enig voorbehoud horen maken bij de aanpak van de Griekse crisis die premier Di Rupo mee uitstippelde.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder