Sla navigatie over

Dewael: “Schengen opgeven is economische catastrofe”

Europa struikelt van de ene in de andere crisis. “Nochtans heeft de EU een gigantisch potentieel. We kunnen het leidinggevend continent zijn, maar lijken nu meer op een reus op lemen voeten”, aldus Patrick Dewael. Volgens hem ligt dat aan constructiefouten in de Europese architectuur: “We voeren een gemeenschappelijke munt in zonder een begrotings- en fiscale unie. We schaffen de binnengrenzen af zonder onze buitengrenzen te beschermen. Bovendien treden de lidstaten in gespreide slag op, uit eigenbelang.”

 

Deze problemen uiten zich in het bijzonder in deze asiel- en migratiecrisis. “De Commissie kwam met veel moeite tot een verplicht spreidingsplan voor vluchtelingen en sprak gemeenschappelijke buitengrenscontroles af. Maar deze blijven dode letter. De lidstaten werken niet mee. Dat is een gevaarlijk precedent”, meent de liberale fractieleider.

 

Hij hekelt in het bijzonder de houding de Europese leiders. “Commissaris Timmermans vreest het einde van de Unie. President Tusk beklaagt dat hij geen tanks heeft om lidstaten te dwingen de afspraken na te komen. Dat begrijp ik niet. Tusk bedrijft blijkbaar een stille diplomatie, maar we hebben nood aan leiderschap, aan resultaten en vooruitgang.”

 

Dewael vroeg aan Buitenlandminister Reynders en bij uitbreiding de hele regering om het voortouw te nemen tijdens de volgende Europese topontmoetingen om Schengen te redden, om de lidstaten op één lijn te krijgen en verdere stappen in de integratie te zetten. “Schengen opgeven zou een regelrechte economische catastrofe zijn. Het katapulteert ons terug naar de jaren ’50 en zou ook symbolisch een ongelofelijke opdoffer zijn. Het is een illusie te denken dat de 28 afzonderlijke lidstaten veiliger of welvarender zouden worden als ze zich opsluiten achter hun eigen grenzen. Dit mogen we niet laten gebeuren.”

 

Reynders benadrukte namens de regering dat België een proactieve rol zal spelen om enerzijds alle lidstaten te bewegen tot medewerking en anderzijds te werken aan de verdieping van de Europese Unie op vlak van het economisch en migratiebeleid. Volgens hem kan het debat over de mogelijke Brexit daarbij helpen. Ook hij betreurde de defaitistische uitlatingen van de Europese leiders en verwacht daden. 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder