Sla navigatie over

Dewael wil dat Verenigd Koninkrijk meer bijdraagt aan grensbewaking

Open Vld fractieleider Patrick Dewael wil dat het VK meer financiële en operationele middelen bijdraagt om de problematiek van de transmigranten aan te pakken hier in België. Daarnaast moeten er extra plaatsen komen in de gesloten centra en moeten de asielprocedures worden vereenvoudigd. Dat zei hij vanmiddag tijdens het debat in de Kamer.

Patrick Dewael hekelde tijdens het vragenuurtje in de Kamer de communicatie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken: “Iedereen die vertrouwd is met de problematiek van transmigranten die hier geen asiel aanvragen maar vaak ook niet kunnen worden uitgewezen, weet dat dit een bijzonder complex probleem is waar geen eenvoudige oplossing voor bestaat. Toch is dat wat de staatssecretaris doet uitschijnen in zijn communicatie. ‘Si on me laisse faire…’, ‘het is de schuld van…’ Dat is niet eerlijk naar de burgers toe.”

De fractieleider trok ook van leer tegen het weinig verheffende pingpongspel dat wordt gespeeld in dit dossier. “De CD&V-burgemeesters sluiten hun snelwegparkings om de staatssecretaris onder druk te zetten. Die zet dan weer de transmigranten af in het Maximiliaanpark bij burgemeester Close. De wonderoplossing was vervolgens om veroordeelde criminelen uit gesloten centra vrij te laten, om plaats te maken voor transmigranten. En nu wil de N-VA-fractieleider bij gebrek aan capaciteit in die gesloten centra de transmigranten opsluiten in de overvolle gevangenissen. Een onvoldragen voorstel overigens.”

Dewael pleit voor échte oplossingen en samenwerking, in plaats van deze doorschuifpolitiek. “Uiteraard moet dit probleem ten gronde op Europees niveau worden aangepakt. Daarnaast hebben we nood aan extra plaatsen in de gesloten centra. Mijn partij zal het plan van de staatssecretaris steunen. Maar meer plaatsen zijn niet zaligmakend. We moeten ook het misbruik van de vele en complexe procedures aanpakken. Dat hebben we trouwens al in het regeerakkoord afgesproken vier jaar geleden. Wat houdt de staatssecretaris tegen om met zijn nieuw migratiewetboek te komen?”

Steun van VK
Tot slot wil de liberaal dat het VK meer bijdraagt aan de migratiecontroles in België. “Frankrijk heeft de afgelopen drie jaar 150 miljoen euro gekregen en jaarlijks nog eens 10 miljoen om samen de grenzen van het VK af te dwingen. De samenwerking met België is een stuk beperkter en de financiële hulp evenzeer. Het VK zou binnenkort met amper 10 miljoen euro steun komen. Sinds de Fransen het transmigratie probleem beter onder controle hebben, is het deels verschoven naar België. We moeten dus een forsere bijdrage van de Britten eisen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder