Sla navigatie over

Digitale inspiratie uit New York

"Overheden denken nu dat ze data moeten bijhouden, tenzij ze een goede reden hebben om die informatie openbaar te maken", zei Nick Sbordone, bij DoITT verantwoordelijk voor overheidszaken, tijdens de ontmoeting. "Die filosofie moet veranderen."     

New York maakt heel veel data publiek toegankelijk. Inwoners kunnen daarmee aan de slag en hun eigen toepassingen ontwikkelen. Zo bestaat er een applicatie rond restaurants waar bij inspecties arbeidsovertredingen zijn vastgesteld. Gegevens die de privacy of de openbare veiligheid in het gedrang brengen, worden niet publiek gemaakt, beklemtoonden Roest en Sbordone.    

"Met meer transparantie kan je als burger betere keuzes maken", zei De Croo na de ontmoeting. "Burgers hebben het recht te weten wat de hygiënische situatie in een restaurant is, maar wel op voorwaarde dat de controles op een redelijke manier gebeuren."     

Behalve open data is de minister ook voorstander van een centrale eenheid die de ICT-standaarden uitzet voor andere overheidsdiensten die daarop verder kunnen werken. Dat is onder meer wat DoITT doet voor de andere stedelijke agentschappen in New York. In ons land denkt Alexander De Croo aan Fedict, de Federale overheidsdienst Informatie- en Communicatietechnologie, om die centrale rol op zich te nemen.

Daarnaast is er volgens de vicepremier in ons land dringend nood aan een crisiscentrum voor cyber- of telecomproblemen, zoals het DoITT in New York, en is hij ook te vinden voor een privénetwerk dat de verschillende overheidsorganen verbindt en zo eenvoudiger te beveiligen is. Roest en Sbordone van DoITT toonden zich op hun beurt dan weer geïnteresseerd in de Belgische elektronische identiteitskaart en de digitale mogelijkheden ervan.

Bron: Belga

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder