Sla navigatie over

Dirk Janssens wil btw-vrijstelling voor wegschenken van kleding aan goede doel

De winter staat voor de deur. Een harde tijd voor vele mensen die zonder een dak boven hun hoofd moeten leven, die in de armoede verkeren. “Zij zijn vaak aangewezen op goede doelen om hen te helpen. Denk aan voedselbanken, nachtopvang, en dergelijke meer”, zegt Kamerlid Dirk Janssens.

 

In 2015 heeft de huidige regering al een inspanning gedaan waardoor er niet langer btw verschuldigd is op schenkingen van voedsel. Janssens: “Een winkel die voedseloverschotten heeft, kan die dus gratis overmaken aan een goed doel, aan hulpbehoevenden. Dat is de logica zelf.” Maar die regeling is nog niet van toepassing op het schenken van kleding, matrassen, beddengoed enzovoort. Dit kan enkel zonder btw in geval van rampen of bij schenking aan een erkende organisatie die de kleding uitvoert buiten de EU.

 

“Nochtans zijn dat ook belangrijke levensmiddelen, ook hier bij ons. Dat leidt tot een absurde situatie. Het is voor de handelaar interessanter om overschotten te vernietigen, dan ze te schenken.” Daarom stelt Janssens voor om de BTW-vrijstelling uit te breiden naar alle schenkingen van textiel.

 

Bevoegd minister Van Overtveldt gaat dit voorstel ernstig onderzoeken. Dat zei hij vanmiddag in de Kamer.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder