Sla navigatie over

Dividenden van energie-coöperatieven tot 627 euro vrijgesteld van roerende voorheffing

Open Vld heeft tijdens de onderhandelingen over het Zomerakkoord aangedrongen op een maatregel die het spaargeld van de burgers kan activeren. “Vandaag staat er meer dan 250 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. Door de lage rente heeft niemand daar wat aan. Noch de spaarder, noch de economie. Daarom dat we spaarders die wat meer rendement willen zoeken, een aantrekkelijk alternatief wilden bieden”, aldus Luk Van Biesen.

Dat alternatief bestaat uit een vrijstelling op de roerende voorheffing op de eerste schijf van 627 euro inkomsten uit dividenden op aandelen, net zoals dat vandaag al het geval is voor roerende voorheffing op spaarboekjes. Dirk Van Mechelen: “Een investering in aandelen van bedrijven wordt dus fiscaal interessant. Zowel voor de spaarder, die wat rendement kan halen op zijn spaargeld, als voor de bedrijven in kwestie. Zij krijgen immers vers kapitaal om te investeren en te groeien.”

Beide liberale Kamerleden benadrukken dat ook de dividenden uit aandelen van erkende coöperatieve vennootschappen en vennootschappen met sociaal oogmerk opgenomen worden in die vrijgestelde korf van 627 euro. “Deze dividenden waren al vrijgesteld van roerende voorheffing tot 190 euro. Maar dat bedrag wordt nu dus stevig opgetrokken door de uitzondering op te nemen in de grote korf. Op die manier stimuleren we sociale investeringen en investeringen in duurzame energie. Vele energiecoöperatieven zorgen immers voor de bouw van zonne- en windparken bijvoorbeeld. Alle duwtjes in de rug helpen om de energie-omslag te realiseren”, aldus Van Biesen en Van Mechelen. Zij hadden in juni hieromtrent nog een wetsvoorstel ingediend, dat nu wordt gerealiseerd.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder