Sla navigatie over

“Doe gehoortest in zesde middelbaar”

Met Rock Werchter deze week start traditioneel het seizoen van de zomerfestivals. “Gelijklopend merken we dat de aandacht voor oordoppen en gehoorschade terug aan de oppervlakte verschijnt,” zegt Saeys.  Zo verscheen onlangs de campagne van Thomas Piessens in de media. Met zijn campagne “Amai, ’t piept" had hij een duidelijke missie: de wereld informeren over de gevaren van geluidsoverlast.

Gehoorbescherming op festivals cruciaal

“De oren van talloze muziekliefhebbers worden immers danig op de proef gesteld,” zegt Saeys. De Vlaamse overheid nam dit langzame gevaar in haar geluidsnorm van 2013 reeds ter harte. Te zeer ter harte, vonden sceptici, die moord en brand schreeuwden over de nieuwe maximumgrens van 100 decibel. Nochtans lopen je oren al het risico op blijvende schade bij 85 decibel, waaraan je maximaal acht uur zou mogen worden blootgesteld.

“Gehoorbescherming blijft dus geen overbodige luxe”, reageert Saeys. Ondertussen is de oordop uitgegroeid tot een waar gadget en komt een heuse industrie van gehoorbescherming op gang. “Een evolutie die we vanuit Vlaanderen alleen maar kunnen toejuichen,” aldus Saeys.

Gehoortest in zesde middelbaar

Maar toch gebeurt er weinig tot geen onderzoek betreffende deze problematiek bij de Vlaamse jeugd. Zo wordt het gehoor van kinderen door het CLB getest van de 2de kleuterklas tot en met het 5de leerjaar maar wordt er in middelbare scholen, een belangrijke doelgroep bij festivals, niet getest. “Ik pleit dan ook om een extra gehoortest in te voeren in het zesde middelbaar, eens deze volledig is ingevoerd bij de CLB’s. Het luisteren naar luide muziek van draagbare digitale muziekspelers is op twintig jaar tijd verdubbeld, dus het wordt hoog tijd dat we onze inspanningen ook verdubbelen”, besluit Saeys. 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder