Sla navigatie over

Dramatische humanitaire situatie Jemen: minister De Croo maakt 5,5 miljoen extra humanitaire hulp vrij

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo trekt 5,5 miljoen extra humanitaire hulp uit voor Jemen. Minister De Croo neemt die beslissing na de oproep van VN-noodhulpcoördinator Mark Lowcock gisteren in de VN-Veiligheidsraad in New York. Die riep op tot een humanitair bestand en bijkomende humanitaire hulp voor de zwaarste humanitaire crisis ter wereld.

In Jemen woedt al bijna vier jaar een bijzonder bloedig conflict waarin al meer dan 10.000 burgerslachtoffers vielen. Meer dan 22 miljoen mensen, zo’n 80% van de Jemenitische bevolking, heeft nood aan humanitaire hulp, voor 14 miljoen mensen wordt de hongersnood als gevolg van het conflict binnenkort bijzonder acuut.

Cholera in opmars
De humanitaire crisis in Jemen is veruit de ergste ter wereld. Daarom maakt minister De Croo bijkomend 5,5 miljoen euro humanitaire hulp vrij. De middelen zullen gaan naar het VN-kinderrechtenfonds UNICEF en het VN-vluchtelingenfonds UNHCR. Sinds de start van de oorlog in Jemen heeft ons land al voor meer dan 25 miljoen euro humanitaire hulp vrijgemaakt voor Jemen.

Door de oorlog is de Jemenitische overheid niet langer in staat om basisdiensten zoals gezondheidszorg te organiseren. Artsen kunnen niet worden betaald en er is een gebrek aan geneesmiddelen.

Alexander De Croo: “Na de oorlog en honger, is Jemen nu ook in de ban van cholera. Elke week zijn er 10.000 nieuwe gevallen van cholera, een verdubbeling sinds begin dit jaar. Vooral kinderen zijn kwetsbaar. UNICEF schat dat in Jemen elke minuut een kind besmet raakt met cholera. Wanneer die onbehandeld blijft zijn kinderen binnen enkele uren zo verzwakt dat ze nauwelijks nog kunnen ademhalen.”

Stop met conflict te voeden
Minister De Croo herhaalt ook zijn oproep aan de regionale overheden in ons land om de humanitaire situatie in Jemen ernstig te nemen en het conflict niet langer met wapens te voeden. De Croo volgt met zijn oproep VN-hulpcoördinator Mark Lowcock die de strijdende partijen oproept niet langer burgerdoelwitten te viseren en humanitaire goederen onbelemmerd door te laten.

“Zolang we met wapenleveringen dit conflict blijven voeden, zal de humanitaire waanzin niet stoppen. Het is aan iedere overheid op zijn niveau om de gepaste maatregelen te nemen. Doe zoals Duitsland deed en stop de wapenleveringen. Vanuit een humanitair oogpunt is dit niet langer te verantwoorden. Deze humanitaire crisis zal de volgende maanden enkel nog verergeren. Men moet goed beseffen waarmee men bezig is,” aldus minister De Croo.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder