Sla navigatie over

Drie keer meer zonnepanelen ingezameld op vier jaar tijd

Vorig jaar werd er in Vlaanderen 309 ton aan zonnepanelen, ofwel 17.166 stuks, ingezameld. Dat is maar liefst een verdrievoudiging tegenover 2017. Toen werd er slechts 108,7 ton aan zonnepanelen, ofwel 6.039 stuks, opgehaald. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Zuhal Demir op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts. “Dit cijfer stemt me optimistisch. Zonnepanelen wekken een duurzame vorm van energie op. Het zou erg cynisch zijn moesten ze na hun levensduur massaal gedumpt worden. Uit de cijfers blijkt gelukkig dat dat niet gebeurt, maar er is ongetwijfeld nog verbetering mogelijk op het vlak van recyclage”, zegt Coenegrachts.

Zonne-energie zal in de toekomst nog aan belang winnen. Onderzoek toonde echter aan dat er een schaduwzijde kleeft aan de massale uitrol van zonnepanelen: ze verslijten ooit en moeten worden vervangen. Uit het antwoord van minister Demir blijkt nu dat het aantal ingezamelde zonnepanelen in Vlaanderen in aantal stuks en in tonnage stijgt. Een goede zaak volgens Open Vld-parlementslid Steven Coenegrachts: “De gemiddelde levensduur van een zonnepaneel bedraagt ongeveer vijftien jaar. Als we dan gaan kijken wanneer de eerste grote installatiegolf gebeurde, zitten we bijna aan die termijn. Het is dan ook logisch dat er meer zonnepanelen ingezameld worden. Daarnaast ben ik blij te vernemen dat het volledige tonnage aan opgehaalde zonnepanelen een nuttige toepassing krijgt, waarvan 93,5 procent recyclage.”

Die recyclage gaat als volgt te werk: een eerste verwerker verwijdert het aluminium frame, de aansluitdozen en de stroomkabels. Deze worden gerecycleerd. Het overblijvende paneel wordt in Vlaanderen ingezet bij een metaalsmelter. De metalen, waaronder het zilver, worden in dit smeltproces gerecycleerd en de kunststoffen verbrand met energierecuperatie. Het glas en het silicium worden in de metaaloven ingezet ter vervanging van nieuw zand, om de ovenwand te beschermen. Dit glas en silicium komt uiteindelijk in de slakken, die met een grondstofverklaring worden ingezet als bouwstof.

“Het stijgend aantal ingezamelde zonnepanelen stemt me hoopvol, maar het werk is niet af. We mogen niet op onze lauweren rusten”, aldus Coenegrachts. “Het zal een uitdaging zijn om deze trend ook de komende jaren, met een steeds toenemend aantal zonnepanelen op het einde van zijn levensduur, verder te zetten.”

Jaar

Tonnage ingezameld (Vlaams Gewest)

Stuks ingezameld (schatting) (Vlaams Gewest)

2017

108,7

6.039

2018

150,9

8.383

2019

290,8

16.155

2020

210

11.666

2021

309

17.166

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder