Sla navigatie over

Eén jaar oorlog in Oekraïne: Vlaanderen lanceert inzamelactie van noodgoederen bij Vlaamse bedrijven, steden en gemeenten

Het is dag op dag één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Een jaar later woedt de strijd nog steeds volop. En dus blijft bij de getroffen bevolking ook de nood aan basisgoederen groot. De Vlaamse regering, de steden en gemeenten, acht sectorfederaties en Rode Kruis-Vlaanderen slaan daarom de handen in elkaar en zetten een gerichte inzamelactie op poten. Voor Vlaams Minister-president Jan Jambon en Vlaams Minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers toont het de ongelooflijke solidariteit aan die in Vlaanderen leeft: “De Oekraïense bevolking levert al meer dan een jaar een ongelooflijk dappere strijd. Met deze inzamelactie tonen het Vlaamse bedrijfsleven en de steden en gemeenten aan dat ze vastberaden zijn in hun solidariteit met Oekraïne.”

Eén jaar geleden vielen Russische troepen het Oekraïense grondgebied binnen. Voor het eerst in lange tijd wordt er opnieuw oorlog gevoerd op Europees grondgebied. In gans Europa ontstond er een golf van solidariteit die tot vandaag de dag aanhoudt. De Europese lidstaten ontkoppelden zich van het Russische gas en leverden militaire steun. Miljoenen Oekraïners op de vlucht, vooral vrouwen en kinderen, werden opgevangen. In Vlaanderen vonden dankzij de verenigde inspanning van burgers en lokale besturen 32.000 Oekraïners een voorlopige thuis.

Om duidelijk te maken dat Vlaanderen ook na vandaag even vastberaden solidair zal blijven met de slachtoffers van het conflict, slaan de Vlaamse Regering, de VVSG, acht sectorfederaties en Rode Kruis-Vlaanderen nu de handen in elkaar om een inzamelactie op poten te zetten. Door het Oekraïense Rode Kruis werd een lijst met kritieke noodgoederen doorgegeven. Denk maar aan noodgeneratoren, huishoudapparaten zoals microgolfovens, medisch materiaal of elektrische vuurtjes. Die lijst wordt nu aan de lokale besturen bezorgd door de VVSG en aan de bedrijfswereld door de verschillende sectorfederaties.

Vlaams Ministerpresident Jan Jambon: “Tijdens mijn recente missie aan Oekraïne heb ik zelf kunnen vaststellen hoe levensbelangrijk het is om materiële noodhulp ter plaatse te brengen. Met deze zeer gerichte actie verzamelen we specifiek materiaal dat nuttig en nodig is voor de Oekraïense bevolking. Met deze steun geven hen niet enkel goederen maar ook hoop en het vertrouwen dat Vlaanderen Oekraïne niet in de steek laat.”

Vlaams Minister Bart Somers: “De dappere Oekraïense bevolking strijdt nu al een jaar lang voor haar democratisch zelfbeschikkingsrecht. Voor de fundamentele waarden die Europa en Vlaanderen kenmerken. Door vandaag opnieuw recht te staan en hun ongelooflijke solidariteit te tonen, tonen onze lokale besturen en onze bedrijven het ongelooflijke warme gelaat van Vlaanderen. En daar wil ik hen oprecht voor bedanken.”

Rode Kruis-Vlaanderen als logistieke partner

Om de gerichte inzamelactie in goede banen te leiden, biedt Rode Kruis-Vlaanderen haar expertise aan. Zij staan in nauw contact met het Oekraïense Rode Kruis en leverde het afgelopen jaar al meermaals goederen. Zo ontving Rode Kruis-Vlaanderen recent nog twee miljoen euro van de Vlaamse Regering om noodgeneratoren aan te kopen en te leveren aan het Oekraïense Rode Kruis.

Joachim Deman, woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen: “Het is heel mooi om te zien dat al deze sectorfederaties, alsook de steden en gemeenten, zich willen inzetten om de slachtoffers van het conflict te helpen. Zo’n schaalvergroting voor de inzameling van noodhulpgoederen kunnen we dus alleen maar toejuichen. Begrijp ons niet verkeerd: we zijn uiteraard ook elke individuele Vlaming dankbaar voor hun massale financiële steun, want die solidariteit is hartverwarmend. Maar de slachtoffers helpen met materiële goederen is enkel efficiënt in grote ladingen.”

Aardbeving Turkije en Syrië

De Vlaamse Regering is zich bewust dat er vandaag ook in Turkije en Syrië enorme noden bestaan omwille van de verwoestende aardbeving die er plaats vond. Daarom werd door de Vlaamse Regering ook voor Turkije en Syrië al twee miljoen euro vrijgemaakt. Bovendien zal er onder andere met Rode Kruis-Vlaanderen bekeken worden welke andere initiatieven hier mogelijk nog opgezet kunnen worden.

Deelnemende federaties

Voka, Unizo, Embuild, VBO, Agoria, Fedustria, Event Confederation, Essenscia Vlaanderen, VVSG

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder