Sla navigatie over

Eerste hulp bij stemmen

Zondag 26/05 gaan we naar de stembus. Hieronder alles op een rij, zodat je helemaal mee bent met de stemprocedure.

Neem je identiteitskaart en kiesbrief mee naar het stemlokaal. Meld je in het stemlokaal aan met identiteitskaart en kiesbrief, waarna je drie stembiljetten ontvangt. Eén voor de Europese verkiezingen, één voor de federale en één voor de regionale verkiezingen.

Eens je in het gebouw bent zal je je moeten aanmelden bij de balie, zodat men jou het stembiljet kan overhandigen.

Helemaal klaar... Ga het stemhok binnen en kies (voor de juiste 😉).

Er zijn drie manieren om geldig te stemmen voor Open Vld:

  1. Lijststem: Je kleurt het bolletje bovenaan de Open Vld-lijst rood. Hiermee laat je weten dat je het eens bent met de volgorde die de partij zelf gekozen heeft.
  2. Naamstem: Je kleurt het bolletje naast één of meerdere namen op de Open Vld-lijst rood. Hiermee laat je weten dat je deze kandidaten in het parlement wil.
  3. Lijststem en naamstem: Je combineert de twee hierboven en kleurt zowel het bolletje bovenaan de lijst als een of meerdere bolletjes naast een naam. Dit telt mee op dezelfde manier als een naamstem. Hiermee laat je weten dat je deze kandidaten graag in het parlement wil.

Pas op: Stem je voor meerdere partijen, of voor meerdere kandidaten over verschillende partijen heen, dan is je stem ongeldig. Stem dus enkel binnen één lijst, die van Open Vld. Ook tekenen, schrijven, je stemformulier beschadigen of er iets tussen steken is niet toegestaan.

Het zit erop! Steek je stembiljet in de stembus en klaar is kees.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder