Sla navigatie over

Einde van kafka-toestanden voor handelaar met fruitpersmachine

Wie vandaag als handelaar vers geperst fruitsap wil verkopen in zijn onderneming moet daarvoor voldoen aan heel wat administratieve verplichtingen. Zo moet de handelaar een uittreksel uit het strafregister voorleggen én een borg van minstens 500 euro betalen. “Pure Kafka. Met dit wetsvoorstel maken we een einde aan die administratieve rompslomp,” stellen Open Vld-Kamerleden Marianne Verhaert en Christian Leysen, auteurs van het goedgekeurde voorstel.

In veel supermarkten kan je tegenwoordig zelf fruitsap persen, maar onze wetgeving is daar niet aan aangepast. Vandaag worden deze vers geperste vruchtensappen in de wet beschouwd als alcoholvrije dranken. Met als gevolg dat winkeliers die vers geperst fruitsap willen aanbieden, moeten voldoen aan heel wat administratieve verplichtingen.

De winkeliers moeten een blanco strafblad kunnen voorleggen, ze moeten een vergunning accijnsinrichting invullen, ze moeten bijhouden hoeveel voorraad ze hebben, ze moeten doorgeven hoeveel hectoliters ze verkocht hebben, ze moeten verpakkingsheffing betalen… “Dit zijn overdreven administratieve verplichtingen en zorgt voor een ontmoedigende rompslomp”, stelt Leysen.

Daarom dienden de Kamerleden een wetsvoorstel in om hieraan tegemoet te komen. “Hiermee schaffen we deze formaliteiten af. Er zijn al genoeg regels in ons land. Iemand die een fruitspers wil plaatsen in zijn winkel, moet niet extra overspoeld worden met administratie”, zegt Verhaert.

Dit wetsvoorstel past binnen het initiatief van de Kamerleden “Minder & beter”. Via deze website (www.minderenbeter.be) pleiten zij voor een sterke, slanke en efficiënte overheid.

Het wetsvoorstel werd zonet in de plenaire zitting goedgekeurd.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder