Sla navigatie over

Els Ampe pleit voor mobiliteitsbudget en goedkopere parkeerkaarten voor leerkrachten

Vlaams Parlementslid Els Ampe steunt de vraag van de Brusselse leerkrachten voor een mobiliteitsbudget en goedkopere parkeerkaarten. Uit een enquête die ze uitvoerde bij een 500-tal leerkrachten blijkt dit een deel van de oplossing om tegemoet te komen aan hun mobiliteitsproblemen. “De grote respons op de enquête geeft aan dat we de mobiliteit van de leerkrachten moeten verbeteren om hen in Brussel te houden”, zegt Els Ampe.

“Er wordt veel gesproken over het tekort aan leerkrachten. Ik sprak met een aantal onder hen en al snel kwamen hun mobiliteitsergernissen boven. Om er een beter zicht op te krijgen organiseerde ik via de scholen een enquête waarop een grote respons kwam. Ik steun hun suggestie voor een mobiliteitsbudget en goedkopere parkeerkaarten. Daarnaast pleit ik ook voor beter openbaar vervoer om ervoor te zorgen dat ze minder lang onderweg zijn”, zegt volksvertegenwoordiger Els Ampe (Open Vld). 

55 procent van de ondervraagden woont in de Vlaamse Rand en 5 procent woont in Brussel. (Van alle Brusselse leerkrachten woont trouwens ongeveer 10 procent in Brussel). Bijna 40 procent van de Brusselse leerkrachten is meer dan 45 minuten onderweg naar school. Dat is omgerekend anderhalf uur per dag (heen en terug). “Anderhalf uur verloren tijd die ze niet in hun gezin of hun eigen ontplooiing kunnen steken; dat vind ik veel”, aldus Ampe. 55 procent van de ondervraagden geeft aan een parkeerplaats te moeten betalen in de nabijheid van de school en 20 procent plaatst een parkeerschijf. Daarnaast suggereert 45 procent van de Brusselse leerkrachten een gemeentelijke parkeerkaart en oppert 24 procent een mobiliteitsbudget.

De parkeerkosten verschillen erg per Brusselse gemeente. Elke gemeente heeft een ander reglement/tarief en niet iedere gemeente voorziet een parkeerkaart voor onderwijzend personeel. De helft van de ondervraagden ondervindt problemen bij het vinden van een parkeerplaats in de buurt van de school. Bij de vaak terugkerende suggesties lezen we naast een mobiliteitsbudget en gemeentelijke parkeerkaart ook ‘schoolparking’, ‘parkeerkaart in elke gemeente’, ‘kilometervergoeding’, ‘gratis parkeren’, ‘tankkaart’ en zelfs ‘bedrijfswagen’.

Bijlage: de resultaten van de enquête bij Brusselse leerkrachten.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder