Sla navigatie over

Emmily Talpe veroordeelt strenge abortuswet in Polen

Eind september stierf een jonge Poolse vrouw toen ze 22 weken zwanger was. Haar foetus bleek afwijkingen te hebben. Door de strenge abortuswet in Polen nemen artsen er een zeer rigide houding aan. Dat was ook hier het geval. De specialisten grepen pas in nadat de foetus vanzelf stierf. Uiteindelijk leidde dat zelfs tot Izabela's dood. In de commissie Buitenlands Beleid hekelde Emmily Talpe, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, de situatie waarin Poolse vrouwen zich bevinden. Ze vroeg ook concrete actie van Vlaams minister-president Jan Jambon om dit aan te kaarten op Europees niveau.

De mogelijkheden om een embryo of foetus te laten weghalen in Polen waren al heel beperkt, maar in oktober 2020 heeft de regering de abortuswet nog verder verstrengd. Ernstige afwijkingen bij een ongeboren kind vormden vroeger de aanleiding voor het merendeel van de legale abortussen. Sinds vorig jaar zijn abortussen op basis hiervan verboden. Enkel zwangerschappen door verkrachting, incest of waarbij de moeder in levensgevaar is, mogen nog afgebroken worden. Omdat artsen vrezen om vervolgd te worden, grijpen ze in levensbedreigende situaties zoals die waarin Izabela verkeerde vaak heel of té laat in.

Het nieuws over het verschrikkelijke levenseinde van Izabela kwam onlangs naar buiten en leidde tot veel woede in Polen. Burgers, waaronder ook oud-Europees president Donald Tusk, kwamen massaal op straat met de slogan: 'Niet één meer!'.

Vrouwenrechten liggen parlementslid Emmily Talpe nauw aan het hart. In de commissie Buitenlands Beleid riep ze minister-president Jan Jambon dan ook op om dit thema tijdens toekomstige bilaterale gesprekken met Polen op tafel te leggen. 'Vlaanderen moet hierin een voortrekkersrol opnemen. België doet dat al. Zo boden we als enige Europese land 10.000 euro aan de organisatie Abortion Without Borders. Zij bieden logistieke en financiële steun om vrouwen wanneer nodig naar een ziekenhuis in het buitenland te begeleiden. De organisatie vervult een essentiële taak in het Polen van vandaag. Dat toont de recente schrijnende gebeurtenis weer eens aan', besluit Talpe.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder