Sla navigatie over

Europees parlementslid Hilde Vautmans uitgeroepen tot Vredesvrouw

Hilde Vautmans krijgt deze eretitel omdat ze al haar hele carrière opkomt voor vrouwenrechten. Zo heeft ze aandacht voor de seksuele rechten van de vrouw, het bestrijden van “Fistula Obstetric”, het recht op abortus, vrouwenbesnijdenis en seksuele opvoeding voor meisjes. Ze pleitte in het Europees Parlement ook voor een vrouw als Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. 

Hele eer
“Het is een hele eer om de titel van Vredesvrouw te krijgen. Ik ben er erg blij mee. Heel mijn loopbaan kom ik op voor vrouwenrechten. Afgelopen dinsdag werd in het Europees parlement de Sacharovprijs gegeven aan Nadia Murad Basee and Lamiya Aji Bashar, seksslavinnen van IS die konden ontsnappen. Dat zijn dé voorbeelden. Ik probeer telkens opnieuw te strijden tegen het misbruik dat vele vrouwen en kinderen moeten ondergaan, in conflicten, in oorlog... Dat zal ik blijven doen. Streven naar rechtvaardigheid en vrede. Dat is meer dan ooit nodig.’’

Wat is een ‘vredesvrouw’ precies?
Een vredesvrouw werkt vanuit een sterke innerlijke overtuiging aan duurzame vrede. Zij is solidair met vrouwen in oorlogs- en conflictsituaties. Zij laat haar stem horen in vredesonderhandelingen, pleit voor geweldloosheid & vrede en tracht gemeenschappen te verzoenen. Zij werkt samen met anderen, meestal ook met vrouwen uit de diaspora, aan de ‘empowering’ van zusterorganisaties in het buitenland die strijden tegen geweld en voor vredesopbouw. Zij bewijst dat VN-Resolutie 1325 concreet en efficiënt uitgevoerd en toegepast kan worden.

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder