Sla navigatie over

Europees programma

Download hier het Europees programma

De Vlaamse liberalen kozen het Europees Parlement voor de organisatie van hun congres. De werkzaamheden werden geleid door Jan Terlouw, de Nederlandse auteur die de zevende opvolgersplaats kreeg op de Europese lijst van Open VLD.

In het verkiezingsprogramma wordt onder meer gepleit voor een Europese minister van Financiën, een unieke zetel voor het Europees Parlement en een Europees leger. Een partijlid in de zaal hield nog even een pleidooi voor het op termijn laten samenvallen van het voorzitterschap van de Europese Commissie en dat van de Europese Raad, maar Verhofstadt en vooral commissaris Karel De Gucht wezen erop dat dat volgens hen geen goed idee is. Na de goedkeuring van de resolutie met het Open VLD-programma, zei Jan Terlouw dat de partij kiest "voor een sterker Europa, in het belang van de burger".

Voorzitter Gwendolyn Rutten maakte bekend dat Verhofstadt, die niet alleen lijsttrekker is maar ook kandidaat-voorzitter van de Commissie, in Vlaanderen actie zal voeren met de slogan "Als hij spreekt, luistert Europa". "Dat werd tijd, op veertien dagen van verkiezingen", grapte hij.

In zijn toespraak lichtte Verhofstadt nogmaals zijn programma voor de Commissie toe. Hij benadrukte dat een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Verenigde Staten, waarover momenteel onderhandeld wordt, een ongelooflijke opportuniteit is. "Dit zou een markt van 800 miljoen mensen creëren, die dé standaard zou zetten voor de hele wereld."

Verhofstadt legde zijn partijleden uit dat hij de voorbije weken en maanden in verschillende Europese landen aan kieslijsten werkte die ervoor moeten zorgen dat de liberalen de derde grootste fractie in het Parlement blijven. "In het Verdrag staat niet dat het de grootste fractie is die de Commissievoorzitter mag leveren", zei hij. "De grootste mag het wel als eerste proberen, maar wij hebben het programma dat een meerderheid in het Parlement achter zich kan scharen."

Ook Karel De Gucht sprak de zaal toe. Hij noemde de buitenlandse politiek van de Europese Unie de meest succesvolle van de laatste vijftig jaar. "Soft power knocks out hard power", legde hij de Europese strategie uit. "Als Poetin een tweede Koude Oorlog wil, dan zal die minder lang duren en dezelfde overwinnaar kennen. Omdat onze maatschappij aantrekt en die van Poetin afstoot."

Open VLD bepleitte ook dat de internationale en Europese gemeenschap alles in het werk moet stellen om de ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes terug te vinden. "Bring back our girls", citeerde Gwendolyn Rutten de bekende boodschap.

Bron: www.deredactie.be

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder