Sla navigatie over

Europese Commissie bevestigt Belgische aanpak deeleconomie

De Europese Commissie publiceerde vandaag een Mededeling waarin ze richtsnoeren aanreikt over de wijze waarop de bestaande EU-wetgeving moet worden toegepast op de dynamische en snel veranderende sector van de deeleconomie. Meer dan de helft van de Europese burgers maakt vandaag gebruik van diensten van de deeleconomie. Economische prognoses geven aan dat de deeleconomie in Europese Unie een economisch groeipotentieel heeft van 160 tot 572 miljard euro.

Drempels deeleconomie wegnemen

In één van haar aanbevelingen roept de Europese Commissie op om in nationale wetgeving een onderscheid te maken tussen occasionele dienstverlening tussen particulieren (peer-to-peer of deeleconomie) en professionele dienstverleners. Daarbij moeten de drempels voor de deeleconomie zo laag mogelijk worden gehouden. Dat is precies de kern van de nieuwe fiscale regeling voor de deeleconomie die de federale regering vorige vrijdag in tweede lezing heeft goedgekeurd op voorstel van minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo.

Alexander De Croo: “De Europese Commissie kiest duidelijk voor een innovatieve en toekomstgerichte aanpak van de deeleconomie. Ook België zit op dat spoor. Steeds meer mensen maken gebruik van diensten in de deeleconomie. Het is een illusie te denken dat we dat kunnen tegenhouden of terugdraaien. Integendeel, de deeleconomie zal zorgen voor extra groei, voor meer innovatie en geeft mensen de kans om op hun eigen ritme te proeven van ondernemerschap.”

Eenvoudige regeling, laag tarief

De Belgische regeling voor de deeleconomie werd vorige week vrijdag in tweede lezing goedgekeurd door de Ministerraad en wordt voor het zomerreces besproken in het Parlement. Met een eenvoudige regeling en een laag fiscaal tarief van 10% voor diensten in de deeleconomie (tot een inkomensplafond van 5.000 euro) wil ons land de innovatie in de deeleconomie ondersteunen en de ontwikkeling van lokale deelplatformen stimuleren. 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder