Sla navigatie over

Expertengroep en burgerbevraging buigen zich over fake news

Alexander De Croo: “De laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen waren voor heel wat mensen een wake-up call. Via sociale mediaplatformen kunnen zich razendsnel boodschappen verspreiden die niet alleen onwaar zijn, maar ook een bedreiging vormen voor onze democratie. Intussen blijven er met de regelmaat van de klok verhalen opduiken over ongewenste externe beïnvloeding. Het wordt tijd om ook in ons land hierover het debat aan te gaan.”

Europese strategie:

Vorige week nog stelde de Europese Commissie haar strategie voor de aanpak van fake news en online desinformatie voor. De Commissie stelt onder meer voor dat online platformen met voorstellen komen om gebruikers duidelijker te maken welke inhoud al dan niet gesponsord is en wie er achter de sponsoring zit. Platformen krijgen ook de vraag om transparanter te zijn over hun algoritmes en hun online advertentiemodellen.

Eerder keurde Duitsland al een wet goed inzake hate speech, waaronder ook illegaal nepnieuws valt. Frankrijk kondigde een wetgevend initiatief aan om fake news in verkiezingsperiodes te bestrijden. Andere Europese landen zoals Italië en Tsjechië namen niet-wetgevende initiatieven en in de VS en het VK werden openbare onderzoeken geopend.

Aanduiding expertengroep:

Om de Belgische aanpak vorm te geven heeft minister De Croo een expertengroep van academici en stakeholders samengebracht (zie samenstelling en bio’s van de experten).  Zij moeten tegen de zomer een reeks beleidsaanbevelingen formuleren en concrete voorstellen uitwerken om in België een proeftuin op te zetten om fake news en online desinformatie te bestrijden.

De experten zullen onder meer nadenken over hoe burgers anno 2018 een onderscheid kunnen maken tussen betrouwbare en minder betrouwbare online informatiebronnen. Hoe kunnen zij makkelijker toegang krijgen tot meer diverse online content? Welke maatregelen moeten de platformen nemen in de strijd tegen fake news en online desinformatie? En welke rol kunnen netwerken van experten en stakeholders spelen? 

Alexander De Croo: “Het is vooral belangrijk om een juist evenwicht te vinden. Onze democratie is gebaseerd op de vrije stroom van gedachten, ideeën en visies. Daar kun je niet zomaar in tussenkomen. We moeten te allen tijde vermijden dat in ons land of in de Europese Unie autoritaire maatregelen worden genomen die de vrijheid van meningsuiting inperken. Voor we het weten bevinden we ons op een hellend vlak.”

Online en offline burgerinspraak:

Naast de expertengroep komt er een brede burgerbevraging via www.stopfakenews.be. De bevraging gebeurt aan de hand een nieuwe tool voor burgerinspraak van de DG Digitale Transformatie van de Federale Overheidsdienst BOSA. Mensen kunnen op www.stopfakenews.be online in debat gaan over voorstellen hoe fake news aan te pakken.

Op donderdag 17 mei staat in het Brusselse BeCentral ook een stakeholdersdebat gepland dat toegankelijk is voor het publiek. Alexander De Croo zal er in debat gaan met onder meer Chistian Van Thillo (CEO, De Persgroep), Béatrice Delvaux (Hoofdredacteur, Le Soir), Siada El Ramly (Directeur-Generaal, Europese Organisaties Online Platformen) en Antoinette Rouvroy (lid van de expertengroep). 

Klik hier om deel te nemen aan de online burgerbevraging.

 

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder