Sla navigatie over

Extra budget om 971 mensen te laten omscholen tot zorg- of verpleegkundige

Er zullen in september 971 mensen kunnen starten aan opleidingen om zich te laten omscholen tot verpleegkundige- zorgkundige. Dat blijkt uit een antwoord op de parlementaire vraag van Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld) aan de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). Robby De Caluwé (Open Vld): “In totaal zullen 971 mensen zich laten omscholen, 446 onder hen zijn werknemers of zelfstandigen uit een andere sector. Er is in de zorgsector een enorme vraag naar gekwalificeerd personeel. Ik ben dan ook enorm tevreden dat er middelen van het Zorgpersoneelfonds zullen worden inzetten voor het project #kiesvoordezorg zodat deze mensen in september van start kunnen gaan.”

Elk jaar kunnen mensen uit de zorgsector zich omscholen tot zorg-of verpleegkundige met behoud van hun wedde via het klassiek project 600. Maar dankzij het project #kiesvoordezorg van FeBi vzw wordt er ook ingespeeld op de grote vraag naar zorgpersoneel door werknemers of zelfstandigen uit andere sectoren, die een tweede carrière als zorgkundige of verpleegkundige overwegen, de kans te geven om als werknemer een betaald opleidingstraject te volgen in dienst van een werkgever uit de zorgsector.

Meer dan 850 kandidaten uit een andere sector meldden zich enkele maanden geleden aan om de zorgopleidingen te volgen in kader van #kiesvoordezorg. Kamerlid Robby De Caluwé (Open Vld): “Tot nu toe kregen slechts 194 van hen de zekerheid dat ze de opleiding konden starten, terwijl nochtans bijna het drievoud door de selectieproeven zijn geraakt. Daarom ben ik heel tevreden dat de minister nu een gunstig antwoord geeft dat een deel van het budget van het Zorgpersoneelfonds wordt uitgetrokken om 446 mensen in september te laten van start gaan. Op die manier kunnen we het tekort aan gekwalificeerd zorgpersoneel tegemoetkomen in de toekomst. We hebben immers dringend meer handen aan het bed nodig, nu én in de toekomst.”

In 2021 zullen 971 mensen met behoud van loon een opleiding tot verpleeg- of zorgkundige kunnen volgen. 436 kandidaten zijn reeds actief in de zorgsector, 446 kandidaten komen uit een andere sector en via het project IntegraZorg worden 7 erkende vluchtelingen met ervaring in de zorg de kans gegeven om deze opleidingen te volgen. Tenslotte richt FeBi zich tot mensen die hun beroepsloopbaan willen heroriënteren door te kiezen voor een opleiding tot zorgkundige. 82 kandidaten starten dit jaar met hun deeltijdse opleiding.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder