Sla navigatie over

Extra maatregelen nodig tegen gehoorschade

Tinnitus of oorsuizen treft steeds meer jongeren en kinderen. Vlaams Volksvertegenwoordigers Freya Saeys (Open Vld), Peter Persyn (N-VA) en Cindy Franssen (CD&V) pleiten in een resolutie voor meer sensibilisering en voor duidelijkere richtlijnen rond oordopjes. Daarbij vragen ze onder meer hulp van de apothekers.

Iedereen kent het wel: na een avondje stappen gaan slapen met een vervelende piep in je oren. Die oorsuizen zijn vaak de volgende dag alweer voorbij, maar vormen meestal een voorbode voor permanente tinnitus en gehoorschade. “Ik zie als huisarts maar al te vaak hoe een constante piep in je oren kan leiden tot concentratiestoornissen, slapeloosheid en in extreme gevallen zelfs tot suïcidale gedachten,” zegt Freya Saeys.

Uit een advies van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat ongeveer 75% van de Vlaamse jongeren al te maken kreeg met tijdelijke tinnitus, meestal in de vorm van een hoge fluittoon. Bij de 18-jarigen wordt zelfs bijna 20% met permanente tinnitus geconfronteerd. Blootstelling aan hoge decibels, in bijvoorbeeld discotheken of op een festival, blijft de hoofdoorzaak. Ook te luide hoofdtelefoons kunnen oorsuizen veroorzaken.

Oordopjes correct gebruiken

Preventieve maatregelen zoals oordopjes kunnen nochtans veel schade beperken. Helaas worden ze nog steeds onvoldoende en ook niet altijd correct gebruikt. “Daarom willen we de apothekers aanspreken. Zij zijn de eerste zorgverlener die patiënten raadplegen, vaak nog voor de huisarts. Ze verkeren dan ook in een ideale positie om hun klanten te informeren over de gevolgen van tijdelijke tinnitus en het correct gebruik van oordopjes,” aldus Saeys. Ook de CLB’s kunnen hierin een belangrijke rol spelen.

Campagnes zoals ‘Help ze niet naar de tuut’ hebben al heel wat verwezenlijkt. “Ook ziekenfondsen sensibiliseren hier al rond. Mensen weten intussen wat hoge decibels kunnen aanrichten. Dat merken we in de verkoop van oordopjes, zowel de reguliere als de op maat gemaakte. Dat is een uitstekende ontwikkeling. Het probleem is echter dat veel mensen ze op een foute manier gebruiken.,” zegt Saeys. Velen houden de oordopjes niet lang genoeg in of plaatsen ze verkeerd. “Een persoonlijk advies van de apotheker, huisarts of de CLB-arts kan dat verhelpen. Een gesprek heeft immers veel meer effect dan een stoffig foldertje in de wachtkamer."

Apothekers mee inschakelen

De indieners vragen daarom aan de Vlaamse regering om extra inspanningen te leveren tegen gehoorschade. Zo vragen ze onder meer de informatiecampagnes uit te breiden naar kinderen onder de 14 jaar, ook te focussen op het correcte gebruik van oordoppen en overleg te plegen met apothekers, audiologen en gespecialiseerde gehoorcentra.

De resolutie werd deze week goedgekeurd in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement en zal later ter stemming komen in de plenaire vergadering.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder