Sla navigatie over

Federale kmo-waarborg van 10 miljard definitief goedgekeurd

De plenaire vergadering heeft unaniem definitief het licht op groen gezet voor de federale kmo-waarborg van 10 miljard. De waarborg, uitgewerkt door vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo en de financiële sector, moet kmo’s toegang tot kredietverlening verzekeren. Ook het betalingsuitstel voor woonleningen en bedrijfskredieten wordt verlengd tot eind dit jaar.

Alexander De Croo: “De gezondheidscrisis is stilaan onder controle, maar economisch staan we nog maar aan het begin van een zware periode. Veel zelfstandigen en kmo’s blijven het moeilijk hebben. Om herstel mogelijk te maken en jobs te redden, is het absoluut noodzakelijk dat kmo’s in deze moeilijke tijden bij hun bank blijven terechtkunnen voor financiering. Deze waarborg helpt hen daarbij.”

Langere looptijd

Het nieuwe kmo-luik (voor bedrijven tot 250 werknemers) van de federale garantieregeling waarborgt 10 miljard euro aan kmo-kredieten met een looptijd van 12 tot 36 maanden. Kredieten verstrekt tot eind dit jaar, zullen van de kmo-garantie gebruik kunnen maken. Er zullen ook meer kmo’s van de garantieregeling kunnen gebruik maken dan zoals voorzien in de garantieregeling die in maart werd uitgewerkt. Begin deze week zette de Europese Commissie al het licht op groen voor de federale kmo-garantie.

De federale kmo-garantie van 10 miljard zal gebruik maken van de bestaande enveloppe van 50 miljard die werd uitgetrokken voor de federale garantieregeling. De garantieregeling kwam tot stand na een akkoord tussen de minister van Financiën en de Belgische banken, ondersteund door de Nationale Bank.

Verder betalingsuitstel

Ook het betalingsuitstel voor woonleningen en bedrijfskredieten wordt verlengd tot eind dit jaar. Gezinnen en bedrijven die van hun bank al betalingsuitstel kregen en nog steeds aan de voorwaarden voldoen, kunnen voor verder betalingsuitstel bij hun bank terecht. Tussen begin april en eind mei gaven de Belgische banken meer dan 255.000 keer uitstel van betaling. Het ging om meer dan 122.000 leningen van particulieren en meer dan 133.000 bedrijfskredieten voor een totaal kredietvolume van meer dan 35 miljard euro.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder