Sla navigatie over

Flexi-jobs bevestigd door Grondwettelijk Hof

Philippe De Backer: “Er zijn vandaag 28.000 tevreden mensen aan de slag via een flexi-job. Ik hoor hen niet klagen, het zijn enkel de vakbonden die een probleem maken van de flexi-jobs. De framing van de vakbonden dat flexi-jobs precaire jobs zouden zijn, strookt ook niet met de realiteit. Het zijn flexibele jobs, bovenop de hoofdjob, om avond- en weekendwerk in de horeca op te vangen, waarbij de werkgever 25 procent RSZ betaalt. Tegelijkertijd bouwt de flexi-jobber ook rechten op (pensioen, vakantie,…) Dat levert ook geld op.  We innen vandaag 15 miljoen euro aan RSZ-inkomsten op jobs die vroeger niet bestonden of die in het zwart uitbetaald werden. De flexi-jobs is intussen ook een gigantisch succes en één van de  meest succesvolle banenplannen van de afgelopen jaren. Er zijn intussen al 28.000 flexi-jobbers aan de slag bij 7.300 horecazaken die gemiddeld 4 uur per week werken en 11,6 euro netto per uur verdienen. Daarom breiden we het systeem ook uit naar de detailhandel en gepensioneerden.”

 
Maggie De Block: “Het succes van de flexi-jobs bestaat er in dat het gaat om flexibele jobs die weinig administratieve verplichtingen vergen. De werkgever en werknemer bepalen onderling het loon, waarbij de werknemer direct weet hoeveel hij netto zal ontvangen zonder schrik te moeten hebben dat hij achteraf nog moet achterdragen aan de fiscus. We geven de mensen meer vrijheid. Dit is in belang van de werknemers. Ik ben blij dat het Grondwettelijke Hof vandaag komaf maakt met de aanvallen op de flexijobs.”

Kamerlid Nele Lijnen diende in 2013 voor het eerst een wetsvoorstel in om flexijobs in te voeren en reageert uiterst tevreden: “Er werden de afgelopen jaren veel onwaarheden verteld over de flexijobs. Maar het zijn géén minijobs, ze ondergraven de sociale zekerheid niét. Het is goed dat het Grondwettelijk Hof ons nu gelijk geeft. De deur staat nu open voor de uitbreiding naar gepensioneerden en andere sectoren dan de horeca. We kijken uit naar de wetsontwerpen van de regering hieromtrent.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder