Om onze welvaart veilig te stellen, moeten we meer mensen aan het werk stellen. Aangezien onze arbeidsmarkt tegen een grote krapte aankijkt, is het flexibel inzetten van personeel noodzakelijk. Daarom pleiten we voor een uitbreiding van de flexi-jobs.
Wat is dat nu een flexi-job?
Mag ik een flexi-job doen?
|
Al enkele jaren zijn deze jobs een win-winsituatie voor werknemers én werkgevers. Dankzij de flexi-jobs kunnen werknemers en gepensioneerden, die elders al minstens 4/5 werken tegen gunstige voorwaarden, op een veilige, makkelijke en voordelige manier bijklussen om een extra cent te verdienen. Dit zonder dat ze er belastingen op moeten betalen. De werkgevers genieten ook van een verlaagd tarief van 25% aan patronale lasten. Zo kunnen ze op piekperiodes mensen relatief goedkoop inzetten. Dankzij het succes van flexi-jobs in de horeca sinds 2015 zorgde onze liberale partij voor heel wat uitbreidingen in verschillende andere sectoren, maar we willen nog verder gaan.
Voorzitter Tom Ongena: “Hier stoppen we niet, volgens ons is een verdere uitbreiding noodzakelijk om twee redenen: flexibiliteit als antwoord op personeelstekorten én wie wil werken, moet kunnen werken.”
Op 1 december 2015 werd het stelsel van de flexi-jobs uitgerold. Op dat moment waren dit soort jobs uitsluitend mogelijk in de horecasector. Flexi-jobs waren en zijn nog steeds een gigantisch succes in de horeca. Twee jaar nadat deze in 2015 werd ingevoerd, waren er reeds 25.000 mensen aan de slag als flexi-jobbers in de horeca. Er werd ook 15 miljoen euro aan RSZ-inkomsten geïnd op jobs die vroeger niet bestonden of die in het zwart uitbetaald werden.
Dankzij dit groot succes, konden op voorstel van toenmalig Staatssecretaris voor bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer sinds 1 januari 2018 ook gepensioneerden aan de slag als flexi-jobber. Daarnaast trokken we het systeem van de flexi-jobs door in de handelssector (bakkers, slagers, grootwarenhuizen, kappers...). Zo maken we de arbeidsmarkt flexibeler, waardoor wie wil werken, makkelijker aan het werk kan. En we geven de talrijke zelfstandigen en kmo’s in de handel extra zuurstof, om in te spelen op de vragen van de klant of de productie. Daardoor creëren we groei en jobs, de beste garantie voor een gezonde begroting.
De regering-De Croo breidde sinds 1 januari 2023 het stelsel van de flexi-jobs ook uit naar de zorg, de culturele en de evenementensector. In het derde kwartaal van 2022 waren er 108.634 flexi-jobbers tegenover 44.443 in het derde kwartaal van 2018. Dankzij de verdere uitbreiding van dit systeem zal dit blijven stijgen.
Op voorstel van Open Vld kunnen nu ook chocolatiers een beroep kunnen doen op mensen die een flexi-job willen. We kregen vanuit de chocolatiersector te horen dat zij geen beroep konden doen op flexi-jobbers in tegenstelling tot (banket)bakkers. Dit vonden we onrechtvaardig en dat hebben we op voorstel van Tania De Jonge en Jasper pillen, Kamerleden voor Open Vld, rechtgezet.
Uitbreiding van de flexi-jobs naar 12 nieuwe sectoren
Tijdens het begrotingsakkoord van oktober 2023 zorgde de regering-De Croo voor de uitbreiding van de flexi-jobs. Een liberale eis die we dankzij het harde werk van minister Vincent Van Quickenborne, staatssecretaris Alexia Bertrand en premier Alexander De Croo hebben binnengehaald.
We zorgen ervoor dat iedereen onbelast een centje kan bijverdienen. Dat doen we door de liberale flexi-jobs uit te breiden naar 12 nieuwe sectoren. Flexi-jobben wordt zo mogelijk voor buschauffeurs, in het onderwijs, de kinderopvang, de voedingssector, de begrafenissector, in rijscholen, in de landbouw, de autosector, de publieke sport -en cultuursector, de verhuissector, de immosector en in de evenementensector.
“Zo zorgen we voor meer helpende handen waar ze echt nodig zijn, onder meer in de kinderopvang”, zegt premier Alexander De Croo. De uitbreiding van de sectoren waarin je kan flexi-jobben, komt bovenop de reeds bestaande mogelijkheden. Dankzij liberalen kon je al een flexi-job doen in de horeca, bij bakkers, slagers, in supermarkten, bij de kapper, in de sportsector, … . In totaal kan je, dankzij de liberalen, in 22 sectoren flexi-jobben.
Premier Alexander De Croo: “De uitbreiding van de flexi-jobs is ook interessant voor onze bedrijven, zij vinden zo gemakkelijker mensen om hun vele openstaande vacatures, vandaag bijna 200.000, in te vullen."
Als het van onze partij afhing, dan gingen we nog enkele stappen verder. Ook pleit Open Vld er voor dat zelfstandigen kunnen bijklussen als flexi-jobber. Daarnaast moeten ouders een beroep kunnen doen op thuisflexi’s. Zo kunnen ze een flexi-jobber aannemen om te helpen in het huishouden of om op de kinderen te passen. Op ons Groot Liberaal Congres stemden onze leden voor die uitbreiding, want flexi-jobs moeten door iedereen én in alle sectoren kunnen gebruikt worden.