Sla navigatie over

Flexijob steeds populairder: bakkers en slagers zetten leerkrachten achter de toog

Het aantal mensen met een flexijob buiten de horeca is in een halfjaar tijd verdubbeld. Vooral bakkers, slagers en winkels werken steeds vaker met flexijobbers in plaats van met studenten. Ook steeds meer gepensioneerden nemen zo’n flexijob aan.

Dit artikel verscheen op 5 september in de Gazet van Antwerpen.

Wie drie kwartalen geleden minstens vier vijfde werkte of gepensioneerd was, mag vandaag een flexijob doen. Die flexijob is onbelast en u mag er zoveel uren in werken als u wil. Het minimumloon is 9,88 euro per uur.

Tot en met vorig jaar waren flexijobs alleen mogelijk in de horeca. Maar onder impuls van staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) breidde de federale regering de flexijobs sinds 1 januari van dit jaar uit naar bakkers, slagers, kleinhandelaars, kappers en schoonheidssalons.

In het eerste kwartaal van dit jaar waren er in België ruim 33.449 flexijobbers. In de eerste twee maanden van dit kwartaal zijn dat er al 41.370, dus 24% meer. Vooral het aantal flexijobbers in handelszaken, dus buiten de horeca, groeit snel.

Bij de flexijobbers zijn veel mensen uit het onderwijs. “Ik ben opvoeder in een middelbare school”, zegt Roxanne Timmermans (28). “We hebben veel vakantie. Lange periodes van stil zitten zijn niets voor mij. Daarom ging ik op zoek naar een flexijob. Ik werk nu elke vakantie en veel weekends bij slagerij en traiteur Gysels in Antwerpen. De paar honderd euro die ik daar elke maand mee verdien, gebruik ik om te sparen.”

Meer maturiteit:

Lise Pauwels (28) is leerkracht in het middelbaar onderwijs en klust als flexijobber bij in een bakkerij. “Een op de twee zondagen bedien ik de klanten bij Bakkerij Adriaensen in Turnhout”, zegt Lise. “Ik heb nog geen kinderen, waardoor ik in het weekend makkelijker tijd kan vrij maken. Het geld dat ik met mijn flexijob verdien is een leuke extra die bijvoorbeeld mee kan dienen om allerlei kosten te betalen. We hebben een huis gekocht, dus alle centjes zijn welkom.”

Bakker Luc Adriaensen heeft naast Lise nog vijf flexijobbers in dienst. “Ik vond amper studenten, dus ben ik in mei op zoek gegaan naar mensen die in mijn bakkerij een flexijob wilden doen”, zegt

Luc. “Ik ben heel tevreden over dit systeem. Flexijobbers hebben meer maturiteit dan studenten, begrijpen meestal makkelijker wat ik van hen vraag en zijn meer gemotiveerd.”

Meer rust:

Ook Atelier 11 in Berchem, een winkel die onder meer ambachtelijke en verse charcuterie, fruit en wijn verkoopt, heeft drie flexijobbers in dienst. “Daardoor moet ons vast personeel minder in het weekend werken, omdat we ze dan kunnen vervangen door flexijobbers”, zegt Karel Lambrecht, mede-eigenaar van Atelier 11.

Zelfs kapperszaken gebruiken flexijobbers, al staat het fenomeen daar nog in de kinderschoenen. In de eerste drie maanden van dit jaar waren er 110 mensen die een flexijob bij een kapper deden. In de voorbije twee maanden waren dat er 227. “Het gaat bijvoorbeeld om leerkrachten die lesgeven in een kappersschool en in het weekend bijklussen in een kapsalon”, zegt Sofie Leyten, sectorconsulente van de Unie van Belgische Kappers.

Ook het aantal gepensioneerde flexijobbers groeit. In de eerste drie maanden van dit jaar klusten ruim tweeduizend gepensioneerden bij in een flexijob. Dit kwartaal zijn dat er al meer dan vierduizend.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder