Sla navigatie over

Gabriëls: “Broers en zussen niet langer scheiden bij pleegzorg of scheiding”

De commissie Justitie keurde zonet het wetsvoorstel goed dat ervoor zal zorgen dat broers en zussen zo veel als mogelijk samen kunnen opgroeien. “Denken we hierbij bijvoorbeeld aan plaatsing in een pleeggezin of bij geval van een scheiding: het is belangrijk dat ze niet gescheiden worden”, legt Katja Gabriëls (Open Vld), lid van de commissie Justitie, uit. Het wetsvoorstel werd ingediend door Défi en geamendeerd door Open Vld.

 In essentie zal het wetsvoorstel ervoor zorgen dat broers en zussen in alle omstandigheden het recht hebben om niet te worden gescheiden. “Dat natuurlijk op voorwaarde dat het niet strijdig is met het belang van het kind. Dat staat steeds voorop in deze afweging, maar de eerste regel is: samen met je broer of zus”, legt Gabriëls uit. Als er eventuele beschermingsmaatregelen genomen zijn ten aanzien van één of meer van hen ingevolge het plegen van een als misdrijf omschreven feit, dan geldt dit als een uitzondering. “Als je broer bijvoorbeeld in een instelling wordt geplaatst dan moet je als zus niet mee naar die instelling. Dat is nogal logisch”, verduidelijkt Gabriëls.

Na een hele reeks hoorzittingen werd duidelijk dat het belang van nabijheid voor kinderen zeer belangrijk is. “Het is vaak zo dat een broer of zus in de buurt een stabiele factor is bij een zeer hectische situatie, zoals een plaatsing in een pleeggezin”, legt Gabriëls uit. Het wetsvoorstel verstaat onder de term “broers en zussen” ook adoptiebroers- en zussen, alsook broers en zussen waar er één gemeenschappelijke ouder is. “Dat vinden wij erg belangrijk: tegenwoordig zijn er veel situaties waarin broers en zussen niet afkomstig zijn van dezelfde ouders. We denken hierbij ook aan stiefbroers- en zussen waar dezelfde affectieve band mogelijk is”, zegt Gabriëls. Het wetsvoorstel werd goedgekeurd in de commissie Justitie.

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder