Sla navigatie over

Gabriëls: “Meer middelen en personeel om drugscriminaliteit te bestrijden”

In Nederland is misdaadverslaggever Peter R. de Vries op klaarlichte dag in een drukke buurt van Amsterdam midden op straat neergeschoten. Niks is op dit moment zeker, maar er wordt voor de opdrachtgever van de aanslag gekeken in de richting van één van de beruchtste drugcriminelen in Nederland. “We stellen ons altijd voor dat dergelijke feiten zich ver van ons bed afspelen, maar niets is minder waar. Amsterdam ligt op slechts enkele uren rijden van Brussel. De georganiseerde misdaad en dan zeker de drugcriminelen gaan steeds driester te werk”, zegt liberaal Kamerlid Katja Gabriëls. Zij vraagt in de plenaire vergadering naar de aanpak van de war-on-drugs in ons land.

Volgens VTM Nieuws zegt de Vlaamse Vereniging van Journalisten dat ook bij ons bedreigingen aan het adres van journalisten steeds meer voorkomen. “Dat is één aspect aan deze zaak dat verontrustend is, dat de vrije journalistiek bedreigd wordt. We moeten hier aandachtig voor zijn”, stelt Gabriëls.

Het tweede, misschien nog meer in het oog springende facet: “Georganiseerde misdaad en dan zeker de drugcriminelen gaan steeds driester te werk. Ook in ons land wordt geregeld melding gemaakt van granaatinslagen in woonbuurten en van afrekeningen binnen het drugsmilieu. Gelukkig kunnen we soms ook nieuws vernemen over successen in de strijd tegen drugs, zoals vangsten van tonnen drugs in verschillende havens, of de indrukwekkende resultaten van de operatie Sky ECC”, aldus Gabriëls. 253 personen werden in dit dossier gearresteerd, deelt minister Van Quickenborne mee tijdens de plenaire zitting.

Destabiliserend effect

Sommigen beweren dat we de “war on drugs” nooit zullen kunnen winnen. “Dat is een verontrustende boodschap. De druggerelateerde misdaad brengt onze rechtstaat in gevaar: het gaat niet alleen om jongeren die hopen snel een zakcentje te verdienen en die vervolgens meegezogen worden in het criminele milieu en daardoor hun leven vergooien, of om omkopingen van dokwerkers, of zelfs niet over het straatgeweld dat ermee gepaard gaat, het gaat ook om miljoenen en miljarden crimineel geld dat circuleert en dat een destabiliserend effect kan hebben op de economie, het gaat om mensenlevens die in gevaar gebracht worden, het gaat om liquidaties waarbij men niet kijkt naar de collateral damage”, stelt Gabriëls.

Minister Van Quickenborne stelt dat de war on drugs voor deze regering prioriteit is. Hij geeft aan dat er op drie punten wordt gewerkt: “Een eerste front is de gecoördineerde aanpak van georganiseerde criminaliteit, een tweede front is de beveiliging van onze havens , een derde front is de verzameling van data”, stelt minister van Justitie Van Quickenborne. “We moeten hard blijven optreden. Het gaat om mensenlevens die in gevaar gebracht worden en dat is onaanvaardbaar. Het is goed dat de regering personeel en middelen vrijmaakt om deze strijd te voeren en dat er op internationaal vlak samengewerkt wordt om dit probleem samen aan te pakken”, besluit Gabriëls.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder