Sla navigatie over

Gabriëls over zaak Chovanec: “Als justitie vertrouwen vraagt, moet communicatie juist zijn”

Kamerlid Katja Gabriëls blijft het dossier van de zaak Chovanec op de voet opvolgen. Vandaag kwamen de vijf procureurs-generaal van ons land hierover in de commissie Justitie toelichting geven. Gabriëls: “We respecteren het werk van justitie en het lopend onderzoek, maar als je vertrouwen vraagt moet de communicatie juist zijn. Het parket communiceerde zelf voorbarige conclusies over het lopend onderzoek.”

Het verloop van het onderzoek in de zaak Chovanec roept heel wat vragen op. Waarom duurt het onderzoek zo lang? Waarom werd een reconstructie geweigerd? Waarom werd de tuchtoverheid niet ingelicht na het hardhandige politie-optreden? Gabriëls: “Antwoorden krijgen op deze vragen tijdens een lopend onderzoek is delicaat. Het geheim van het onderzoek mag niet geschaad worden en we moeten de scheiding der machten respecteren. Dat de Hoge Raad voor de Justitie een onderzoek startte is daarom een goede zaak.”

Ook de procureurs-generaal benadrukten in hun uiteenzetting het onderzoeksgeheim en vroegen vertrouwen in justitie. Toch werd recent door het parket zelf een persbericht uitgestuurd dat stelde dat er geen bewijs is dat de dood van Jozef Chovanec het gevolg is van hardhandig politie-optreden. Daar stelt Gabriëls zich ernstige vragen bij: “Dat persbericht is de voornaamste reden van deze hoorzitting. Er wordt hard en veel gewerkt door velen bij justitie. Maar als je vertrouwen vraagt, dan moet de communicatie juist zijn. Zelf vooruitlopen op de conclusies van een lopend onderzoek draagt daar niet toe bij. Het is belangrijk dat het onderzoek ten gronde gebeurt en met spoed. Zodat de nabestaanden eindelijk antwoorden krijgen op hun vragen.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder