Sla navigatie over

Gabriëls: “Problemen met databanken na versoepeling naamwetgeving binnenkort van de baan”

Kamerlid Katja Gabriëls (Open Vld) ondervroeg deze namiddag minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) over de problemen bij identiteitscontroles door de politie bij individuen die hun naam hebben laten wijzigen. “De procedure voor de naamswijziging is versoepeld. Maar het rijksregister zou niet gekoppeld zijn aan de Algemene Nationale Gegevensbank van de politie”, legt Gabriëls uit.

“Bij politiecontroles zou hiervan misbruik gemaakt kunnen worden waardoor malafide personen met een gewijzigde voornaam door de mazen van het net zouden kunnen glippen. Dat is verontrustend”, oordeelde Kamerlid Gabriëls.

Minister De Crem (CD&V) antwoordde dat er dit jaar nog werk gemaakt wordt van een verdere automatisering voor de naams- en adreswijzigingen tussen het rijksregister en de politiedatabanken. In tussentijd komt er een vereenvoudiging van de procedures voor de politiemedewerkers om vergissingen uit te sluiten. Gabriëls repliceerde dat het aangewezen is om steeds een dubbele controle uit te voeren aan de hand van het rijksregister om op die manier misbruik te voorkomen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder