Sla navigatie over

Gabriëls: “Sterk inzetten op aanpak seksueel geweld én verspreiden beelden”

Ons land is deze week geschokt door de gruwelijke feiten die een meisje van 14 overkwamen. Zij werd het slachtoffer van een groepsverkrachting en de beelden die gemaakt werden door de daders zijn ook nog verspreid via internet en sociale media. Het meisje stapte uit het leven. “We moeten ten allen tijde vermijden dat slachtoffers een derde keer slachtoffer worden, met name van een justitie die hen in de steek zou laten. Daarom moet er sterk ingezet worden op het aanpakken van seksueel geweld en het verspreiden van de beelden van dergelijke feiten. De hervorming van het seksueel strafrecht moet ons beter wapenen in deze strijd”, zegt Katja Gabriëls (Open Vld).

Gabriëls wijst erop dat het de verantwoordelijkheid is van ons allen om de meest kwetsbare categorieën personen te beschermen tegen dergelijke feiten. “Ik heb het dan niet alleen over jonge slachtoffers van seksueel geweld, maar over alle slachtoffers van seksueel geweld, ongeacht hun leeftijd of geslacht. Meer nog, wanneer deze slachtoffers moeten vaststellen dat er opnames werden gemaakt van de gruwel die hen overkwam, beelden die iedereen kan bekijken, dan worden ze een tweede keer slachtoffer”, zegt Gabriëls.

Het liberale Kamerlid wijst erop dat we moeten vermijden dat ze een derde keer slachtoffer worden, met name van een justitie die hen in de steek zou laten. “Daarom moet er sterk ingezet worden op het aanpakken van seksueel geweld én het verspreiden van de beelden van dergelijke feiten. Ik weet dat de huidige regering hiervan een prioriteit heeft gemaakt, onder meer door het hervormen van het seksueel strafrecht, waarbij zwaardere straffen worden voorzien voor feiten van seksueel geweld”, aldus Gabriëls.

Hervorming seksueel strafrecht

Ze polste in de plenaire zitting bij minister Van Quickenborne naar die hervorming van het seksueel strafrecht. De minister van Justitie kondigde aan dat de ingrijpende hervorming van het seksueel strafrecht op 2 april goed is gekeurd op de ministerraad. “De maximumstraf voor verkrachting verdubbelt, de strafmaat voor de verkrachting van een -14-jarige verhoogt naar 28 jaar gevangenis en verkrachting krijgt een duidelijke definitie. Het sleutelwoord is toestemming. Is er geen toestemming, dan is er verkrachting. Deze week kregen we het advies van de Raad van State binnen. Er zijn geen fundamentele opmerkingen”, aldus Van Quickenborne. De minister geeft aan dat deze wetgeving zo snel als mogelijk naar het parlement moet komen, zodat het gestemd kan worden voor het zomerreces.

Daarnaast wordt verwezen naar de zorgcentra seksueel geweld. “Zij zijn een cruciale schakel in onze aanpak, een menselijke aanpak. De komende 12 maanden komen er 4 zorgcentra bij: in Antwerpen, Charleroi, Leuven en Roeselare. Daarna volgen er nog 3 in de rest van het land. Zo zal er in elke provincie een zorgcentrum zijn. Essentieel voor een menselijke aanpak”, verduidelijkt Van Quickenborne.

“Daarnaast moet ook voldoende aandacht zijn voor de online-problematiek. We moeten een sterk signaal geven dat verspreiding van beelden niet kan! Ook internetgiganten hebben hier hun verantwoordelijkheid. Daarnaast doe ik ook een oproep: praat met uw zonen en dochters, over hun on- én offlineleven, want dit mogen we niet laten gebeuren”, besluit Gabriëls.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder