Sla navigatie over

Gatz en Crevits willen toppositie moderne dans versterken

Het gezelschap Rosas heeft sinds de oprichting in 1983 een indrukwekkend artistiek parcours afgelegd. Dat is in grote mate te danken aan de creativiteit en het harde werk van Anne Teresa De Keersmaeker en haar team, die de voorbije decennia de danswereld hebben verrukt met een vernieuwing van de moderne dans. Rosas won de voorbije jaren zowat alle grote dansprijzen. De Keersmaeker richtte ook P.A.R.T.S. op, dat vandaag is uitgegroeid tot een van Europa’s belangrijkste dansscholen. Op de campus in Vorst werken Rosas en P.A.R.T.S. ook al lange tijd samen met Ictus, waarmee al 14 creaties werden gemaakt.

Met P.A.R.T.S. heeft De Keersmaeker letterlijk en figuurlijk school gemaakt. Haar invloed zindert door op internationale podia en zette Vlaanderen als dansregio op de kaart. De rol die P.A.R.T.S. binnen het kunstenveld speelt met zijn hogere kunstopleiding voor dansers en choreografen, kan moeilijk overschat worden.

P.A.R.T.S. heeft een zorgvuldig geselecteerde groep van gerenommeerde internationale freelance docenten aangetrokken en voor de rekrutering van de studenten werkt de vzw internationaal samen met sterke partners. De afstudeerprojecten worden op verschillende plaatsen in Vlaanderen getoond en de internationale samenwerkingsverbanden zorgen voor een grotere bekendheid en zichtbaarheid van dansprojecten en creaties uit Vlaanderen.

Het verbouwde industriële complex van de voormalige Blanchisserie Royale aan de Van Volxemlaan 164 in Vorst vormt sinds 1995 de thuisbasis voor Rosas, P.A.R.T.S. en Ictus. In 2002 kreeg het complex een nieuwbouw bij waarin de Rosas Performance Space is opgenomen. De Vlaamse Gemeenschap kocht het hele complex in 2009 met Rosas als beheerder. Na de aankoop ging er veel aandacht naar de renovatie van de oude bouwdelen die dateren uit het begin van de 20ste eeuw. In 2014 werd een eerste aandeel werken gerealiseerd, een tweede staat gepland voor de zomer van 2019.

De investeringen voor de nieuwe aanpassing en uitbreiding van de infrastructuur op de site vormen een uitvloeisel van een geplande nieuwe opleidingscyclus bij P.A.R.T.S, de nood aan extra opslagruimte voor Rosas, de behoefte aan verbeterde werkruimtes voor ICTUS en de wens om de toegankelijkheid en ontsluiting van de site te verbeteren.

P.A.R.T.S. wil naast de driejarige basisopleiding ‘Training’ een tweejarige voortgezette opleiding ‘Researc’ organiseren. Voor deze nieuwe opleidingscyclus moet er extra ruimte worden gecreëerd op de site. Hiervoor besliste minister van Onderwijs Hilde Crevits gespreid over 2019, 2020 en 2021 2,5 miljoen euro vrij te maken.

Ictus is daarnaast op zoek naar nieuwe studio’s en kantoorruimte. De huidige studio’s zijn te klein en onvoldoende aangepast aan de technische noden van het ensemble. Bovendien is de kantoorruimte voor de huidige ploeg te beperkt. Ook Rosas heeft infrastructuurnoden, bijvoorbeeld opslagruimte voor het kostuumatelier en de archiefwerking en een betere uitrusting voor de Rosas Performance Space, o.a. met een tribune en aanpassingen voor publieksontvangst. Rosas zal  hierdoor op de eigen site werk in langere reeksen kunnen presenteren. Dit zou goed zijn voor de presentatie van het repertoire, maar ook perspectieven kunnen bieden voor de samenwerking met andere Brusselse presentatieplekken. Bij al deze investeringen wordt ook aandacht besteed aan het verbeteren van de energiezuinigheid en de ecologisch impact. Het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCi) voorziet hiervoor in 3 miljoen euro, waardoor de totale investering van de Vlaamse Gemeenschap 5,5 miljoen euro bedraagt.

Minister van Cultuur Sven Gatz: “Met deze grote investering in een van de kroonjuwelen van onze Vlaamse cultuur, plaveien we verder aan de ontwikkeling van Vlaanderen als internationale topregio voor de moderne dans. Het Brusselse Vorst krijgt daarmee nieuwe troeven om nog sterker dan vandaag uit te groeien als the place to be voor nieuw toptalent dat het wil maken in de internationale danswereld.”

Minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Vlaanderen behoort voor de hedendaagse dans tot de absolute wereldtop. We mogen daar trots op zijn. P.A.R.T.S. richt zicht tot beloftevolle kunstenaars die willen doorgroeien tot excellentie. Onze kunstinstituten zijn uitgegroeid tot instellingen met internationale faam. Naast de verhoging van de werkingsmiddelen investeren we nu ook in nieuwe infrastructuur waarmee we onze rijke danscultuur een mooie toekomst willen bieden.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder