Sla navigatie over

Gatz in Cannes om Vlaamse film te promoten

Première Girl:

De laatste keer dat een Vlaamse film geselecteerd was voor Un Certain Regard, een onderdeel van de officiële competitie van het Festival van Cannes voor gedurfde films van jonge, innoverende filmmakers, dateert van 1989 met Het Sacrament van Hugo Claus. De film Girl maakt kans op de Caméra d’Or voor Beste Speelfilmdebuut en de Prix Un Certain Regard.

Daarnaast zijn nog drie Vlaamse (co)producties geselecteerd voor de belangrijkste nevensectie van het filmfestival van Cannes, nl. de Quinzaine des Réalisateurs. Het gaat om "Ce magnifique gâteau!" van Emma De Swaef en Marc James Roels, "Mandy" van Panos Cosmatos en "Our Song to War" van Juanita Onzaga. Deze laatste is bovendien genomineerd voor L’Oeuil d’or, de prijs voor de beste documentaire in alle secties van het Festival van Cannes.

Minister van Cultuur Sven Gatz: “Ik ben blij hier in Cannes te kunnen zien op welke manier talent van eigen bodem het op een van de belangrijkste filmfestivals ter wereld doet. Het filmfestival is een unieke kans om internationaal door te breken en de wereld te laten zien wat België en Vlaanderen in zijn mars heeft.”

Minister Gatz brengt ook een bezoek aan Le Marché du Film, de grootste internationale markt voor filmprofessionals, met meer dan 3200 producenten, 2950 filmkopers en -verkopers en 800 festivalprogrammatoren van over heel de wereld. Ook Vlaanderen heeft er een stand en promoot er de Vlaamse film bij de internationale professionals.

De Vlaamse film in cijfers:

De Vlaamse film kan voor 2017-18 een mooi rapport voorleggen. Negenentwintig Vlaamse films lokten net geen 1,7 miljoen Belgische bezoekers naar de bioscoop, terwijl op televisie meer dan 11 miljoen kijkers afstemden op Vlaamse filmproducties. Ook 2018 ziet er rooskleurig uit: na vier maanden staat de teller van het aantal bioscoopbezoekers al op bijna één miljoen.

Girl kwam tot stand met een subsidie van 555.000 euro van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en 475.000 euro middelen die dankzij de tax shelter werden opgehaald. Die tax shelter is een fiscale maatregel die de productie van audiovisuele en cinematografische werken aanmoedigt. Het is een belangrijke vorm van aanvullende financiering in de filmwereld (fictiefilms, documentaires, animatiefilms en kortfilms voor de bioscoop) en ook voor tv-producties en virtual reality-producties.

Beheersovereenkomst VAF: meer aandacht voor scenario, documentaire en publiekswerking

Naast de tax shelter voor film werden in de nieuwe beheersovereenkomst tussen minister van Cultuur Sven Gatz en het VAF bijkomende stimuli voor de filmsector opgenomen. Het Filmfonds, dat zich richt op de ondersteuning van films, krijgt een jaarlijkse dotatie van 17,8 miljoen euro. Het geeft studie- en werkbeurzen, steun voor vormingen, creatie, promotie, distributie, tussenkomsten in reiskosten, ondersteunt beroepsverenigingen en organisaties en projecten gericht op de spreiding van de filmcultuur.

Meer dan 10,6 miljoen gaat naar de steun voor audiovisuele creatie (animatie, documentaire, fictie, FilmLab en InnovatieLab), m.a.w. naar het maken van content. In de beheersovereenkomst wordt ook extra aandacht besteed aan de ontwikkeling van scenario’s en aan het documentaire genre. De middelen voor het Filmfonds blijven wel op dezelfde hoogte in vergelijking met vorig jaar.

Sven Gatz: “De tax shelter en de steun vanuit het VAF maken de jongste jaren meer en meer een verschil in het aantal producties en het succes ervan, ook internationaal. Dat kan natuurlijk ook alleen maar omdat Vlaanderen vandaag over heel veel talentvolle creatievelingen en uitstekende opleidingen en leermeesters beschikt. We zijn echt verwend met  fictie van eigen bodem. Om dat voordeel te behouden, willen we via het VAF bijvoorbeeld het scenario centraler plaatsen omdat alles uiteindelijk begint met een goed verhaal.”

Om een levendige, kwalitatieve en diverse filmcultuur te stimuleren in Vlaanderen, zal het VAF in het filmbeleid meer inzetten op publiekswerking, bvb. door meer filmvertoningen te stimuleren in de culturele centra, op filmfestivals, via filmclubs, door sterker in te zetten op filmeducatie. Daarnaast kan ondersteuning gevraagd worden voor de vertoning in o.a. arthouse bioscopen en cultuur- en gemeenschapscentra van kwetsbare Vlaamse audiovisuele producties (bv. Vlaamse auteursfilm) die zelden in de traditionele bioscoop worden vertoond. Voor publiekswerking wordt een budget van bijna 4 miljoen euro uitgetrokken.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder