Sla navigatie over

Gatz op visite bij Music Fund

Minister Gatz en Greoli trokken vandaag naar Marche-en-Famenne om de sfeer op te snuiven in de herstelateliers voor blaas -en tokkelinstrumenten. Oorspronkelijk begon Music Fund als humanitaire organisatie die muziekinstrumenten inzamelt en herstelt ten voordele van muziekscholen en muziekprojecten in conflictgebieden of ontwikkelingslanden. De inzameling van instrumenten gebeurt in zowat heel Europa. Na herstelling krijgen ze een tweede leven in Afrika, het Midden-Oosten en Centraal-Amerika. Maar ook in eigen regio is de cultuurorganisatie actief. Zo zetten ze sociaal-artistieke muziekprojecten in de steigers in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Music Fund ontwikkelt zich als sociaal geëngageerde organisatie met kansarmen en vluchtelingen als doelgroep.

Daarnaast zorgt Music Fund voor stages in het kader van instrumentenbouw, stelt de organisatie muziekinstrumenten ter beschikking voor muziekscholen en andere socio-artistieke projecten én organiseert ze uitwisselingsprogramma’s voor studenten die graag een vervolmakingsstage ‘Hersteltechnieken’ volgen. De projectsamenwerking rond Music Fund steunt dan ook op partners als Brugge Plus, ILSA (International Lutherie School Antwerp) en IFAPME, een opleiding gitaarbouw uit Limal.

Naast Marche-en-Famenne ondersteunt ook de stad Brugge de organisatie Music Fund. Beide steden plannen een creatiefestival rond blaasinstrumenten onder de naam ‘En Avant Marche’. Dit terugkerend festival zal haar eerste editie kennen in Marche-en-Famenne, in de lente 2019 en in Brugge het jaar daarop.

Minister Gatz: “Instrumenten zijn vaak zo duur dat ze voor veel mensen gewoon onbetaalbaar zijn. Music Fund zamelde de afgelopen jaren 5.000 instrumenten in en gaf ze, vaak na herstel, een tweede leven. Het is een uniek cultureel en sociaal project. Aan elk instrument is een naam verbonden, die van de schenker en die van een jongen of een meisje, in een minder kansrijke situatie, die zich wil inspannen om het instrument te leren bespelen.” 

Naast het uithangbord is er natuurlijk ook de Projectoproep voor culturele uitwisselingen en samenwerkingen in het kader van het samenwerkingsakkoord. Voor culturele samenwerkingen dienden in 2018 opnieuw een 50-tal aanvragers een dossier in. De afgelopen 3 jaar zijn er zo in totaal afgerond 200 aanvragen ingediend. In totaal wilden zo’n 400 culturele organisaties in het land een samenwerking over de taalgrens opzetten. Het toont hoe breed en hoe groot de interesse om samen te werken tussen de twee Gemeenschappen leeft.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder