Sla navigatie over

Gatz verdeelt projectsubsidies tweede ronde Kunstendecreet

Uiteindelijk werden 91 beurzen en projecten toegekend of ondersteund, voor een bedrag van € 2.194.100. 

Het Kunstendecreet voorziet in drie projectsubsidierondes per jaar. Voor de eerste ronde was eerder al € 3.958.800 verdeeld over 113 aanvragen. Er volgt nog een derde ronde. In totaal zal zo ruim 8 miljoen euro worden uitgekeerd om het kunstenlandschap te ondersteunen en verder te verfijnen met kortlopende beurzen, meerjarige beurzen, projectsubsidies voor individuele kunstenaars en projectsubsidies voor organisaties. Dat is € 2,2 miljoen meer dan vorig jaar. Kunstenaars en organisaties kunnen een subsidie aanvragen voor één, twee of drie jaar.

Zoals bij de vorige ronde werden de aanvragen ook deze keer beoordeeld door de verschillende beoordelingscommissies en door de administratie vooraleer ze ter beslissing aan minister Gatz werden voorgelegd.

Bij zijn beslissingen is minister Gatz uitgegaan van volgende principes:

  • beurzen voor individuele kunstenaars die beoordeeld werden met “zeer goed” en “goed” ontvangen een subsidie. Voor deze categorie is geen zakelijk advies nodig.
  • Projecten voor individuele kunstenaars en organisaties die beoordeeld werden met zowel artistiek als zakelijk “zeer goed” ontvangen een subsidie gebaseerd op het laagst geadviseerde bedrag.

Minister Gatz besliste bovendien om ook Bloet, de organisatie rond Jan Decorte, een subsidie toe te kennen. Jan Decorte inspireert tot vandaag jonge makers. De nieuwe samenwerkingen en het openstellen van zijn werking voor kunstenaars uit andere disciplines zullen zijn positie in binnen- en buitenland versterken. Bloet maakt ook werk van aanvullende financiering, buiten de subsidies.

De verdeling van de 91 gehonoreerde aanvragen ziet er samengevat als volgt uit:

  • € 351.500 voor 36 kortlopende beurzen
  • € 175.000 voor 6 meerjarige beurzen
  • € 678.200 voor 23 projecten van kunstenaars
  • € 989.400 voor 26 projecten van organisaties

Sven Gatz: “Met de beslissingen uit deze ronde hebben we een heleboel uitstekende projecten gehonoreerd. Ik denk bijvoorbeeld aan de Antwerpse operettegroep Volksopera vzw en het zevenkoppig vrouwelijk theatercollectief Compagnie Barbarie, aan het dansgezelschap Action Scenique uit Sint-Jans-Molenbeek en aan het baanbrekend kind- en jeugdtheater Nevski Prospekt en de artistieke werkruimte Smoke & Dust uit Gent. Met deze en vele andere steengoede projecten en kunstenaars geven we opnieuw sterke en vernieuwende impulsen aan ons kunstenlandschap.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder