Sla navigatie over

Gatz maakt woning kopen in Brussels Gewest goedkoper

Het Brussels Hoofdstedelijk Parlement heeft het ontwerp van ordonnantie goedgekeurd dat het gewestelijk stelsel van de registratierechten wijzigt. De ordonnantie maakt de aankoop van een woning die de koper(s) tot hoofdverblijfplaats zal dienen, fiscaal goedkoper.

Het abattement op de registratierechten wordt in de nieuwe regeling op drie punten gewijzigd. Het abattement is de korting op de registratierechten, de gewestelijke belasting die de koper bovenop de aankoopprijs van een woning moet betalen.

De eerste wijziging aan het abattement verhoogt het huidige abattement van 175.000 naar 200.000 euro. De tweede wijziging voert een bijkomend abattement in bij een belangrijke energetische renovatie van de woning. Er komt dan 25.000 euro in het abattement bij per sprong van energieklasse, mits er een verbetering aan de energetische waarde komt van minstens 2 sprongen. Ten derde trekt het Brussels Gewest het huidige plafond van de verkoopprijs van een woning om in aanmerking te komen voor een abattement op van 500.000 euro tot 600.000 euro.

“De wijzigingen aan het abattement op de registratierechten, waren afgesproken bij de regeringsonderhandelingen,” zegt Brussels minister van Financiën Sven Gatz. “Ik ben blij dat we dit onderdeel van het regeerakkoord hebben uitgevoerd, want hiermee maken we de aankoop van een woning die de hoofdverblijfplaats wordt van de kopers in ons gewest minder duur. We streven er immers naar om in onze superdiverse grootstad een voldoende sterke middenklasse te behouden van jonge mensen die in een eigen woning willen investeren.”

Jaarlijks maken nu al meer dan 7.000 gezinnen, of nagenoeg twee derden van de kopers van een woning in het hoofdstedelijk gewest, van deze korting op de registratierechten gebruik om zich voor een langere periode of permanent in Brussel te vestigen.

Wie van een abattement wenst te genieten, zal zich van zodra de nieuwe regeling van kracht is, dat is voor overeenkomsten die worden gesloten vanaf 1 april 2023, binnen de drie jaar (in plaats van twee jaar) in het pand moeten vestigen. Voor kopers die een reno-abattement aanvragen, het bijkomend abattement bij een energierenovatie, wordt de tijd om zich in de woning te domiciliëren verlengd naar vijf jaar. Uitgebreide renovatiewerken in een woning kunnen met de huidige economische problemen in de bouw- en renovatiesector tegenwoordig langer dan vroeger duren, waardoor kopers geconfronteerd worden met vertragingen of tegenvallers bij de verbouwingen.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder