Sla navigatie over

“Geef gemeente mogelijkheid om dwangsommen op te leggen”

Gemeenten moeten dwangsommen ­kunnen opleggen aan mensen die de openbare orde in hun gemeenten hardnekkig blijven verstoren. Dat vragen verschillende Vlaamse burgemeesters in een open brief aan de minister van binnenlandse zaken. “Via GAS-boetes kunnen we overlast sanctioneren,” zegt initiatiefnemer en burgemeester van Oudenaarde Marnic De Meulemeester. “Vaak is dat voldoende om de overlast te stoppen. Maar als men hardnekkig blijft, hebben gemeenten onvoldoende middelen om dat ook af te af te dwingen.”

Als voorbeeld verwijzen de burgemeesters naar een inwoner die zonder vergunning een container plaatst. "Je kan zo iemand wel een GAS-boete geven. Maar soms trekt de overtreder zich van die boete niets aan, en laat hij de container gewoon staan, waardoor de overlast voor de buurt aanhoudt." Op dat moment staan de gemeenten ietwat machteloos, klinkt het. ”Daarom zou het goed zijn mochten de gemeenten ook dwangsommen kunnen opleggen, waardoor overtreders ook gedwongen kunnen worden om de overlast te stoppen,” zegt de Meulemeester.

De vraag komt er naar aanleiding van de evaluatie van de nieuwe GAS-wet. De minister beloofde alvast deze vraag welwillend te bekijken.

 

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder