Sla navigatie over

Gegarandeerde dienstverlening op spoor. Mét werkwilligen, voor de reiziger.

Aanstaande dinsdag wordt er opnieuw gestaakt bij het spoor. Tienduizenden reizigers onderweg naar hun werk zullen wederom worden gegijzeld. “Het recht op staken is fundamenteel. Maar het recht op werken ook. Er zijn vele spoormedewerkers die niét willen staken. Zij moeten aan de slag kunnen, net zoals de reizigers op weg naar hun werk”, aldus Sabien Lahaye-Battheu.

Al jaren ijvert Open Vld daarom voor een gegarandeerde dienstverlening. “Na een lange periode van vruchteloos sociaal overleg, besloot minister Bellot met een wetsontwerp te komen om die gegarandeerde dienstverlening zoals afgesproken in het regeerakkoord te realiseren. Dat werd tijd”, aldus Nele Lijnen. Dat wetsontwerp wordt vanmiddag besproken in de commissie Infrastructuur.

Lahaye-Battheu benadrukt dat er niet aan het stakingsrecht wordt geraakt. “Personeel dat wil staken, zal niet gedwongen worden tot werk. Wat we wel doen is samen met het werkwillige personeel bekijken welke treinen er kunnen rijden. Dat kunnen er aardig wat zijn. Bij de laatste algemene staking staakte slechts 27% van het personeel. Deze aangepaste dienstregeling wordt minstens 24u voor aanvang van de staking gecommuniceerd aan de reiziger. Die zal dus weten welke treinen rijden, en welke niet.”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder