Sla navigatie over

Goed op kamp dankzij Gatz

De zomervakantie is aangebroken. Voor veel jongeren betekent dat: op kamp! Meer dan 125.000 kinderen en jongeren zullen deze zomer plezier maken op meer dan 5000 zomerkampen, begeleid door meer dan 20.000 toffe leiders. Dat is een goede zaak. Niet alleen kunnen kinderen op kamp veel spelen en nieuwe vrienden maken, ze leren er ook handige vaardigheden en verantwoordelijkheidszin. Maar voor veel organisaties is dat kamp een logistieke en financiële uitdaging. Daarom heeft Minister van Jeugd Sven Gatz de voorbije jaren gezorgd voor extra ondersteuning.

In 2016 zorgde Sven Gatz voor het Masterplan Bivakplaatsen. Dat plan had twee grote doelstellingen: een vereenvoudiging van de regels en procedures voor de organisatie van kampen en  het wegwerken van het tekort aan kamp- en bivakplaatsen en tenten. Naast dit masterplan zorgde Sven Gatz er ook voor dat het veel goedkoper is geworden om met De Lijn op kamp te gaan.

 

Vereenvoudiging van de regels en procedures

Voor een jonge leid(st)er kan de administratieve rompslomp die bij een kamp komt kijken soms uitdagend zijn. Sven Gatz: “Met het masterplan bivakplaatsen willen we er toe bijdragen dat leiders en leidsters zich voornamelijk kunnen bezighouden met het organiseren van leuke kampactiviteiten om kinderen en jongeren een onvergetelijk kamp te bezorgen. Met het masterplan hebben we een stap vooruit gezet om hen minder met bijkomstigheden op te zadelen.”

Het plan zorgt voor een daling van de overregulering en een betere communicatie tussen jeugdgroepen en gemeenten. Concreet wil het plan gemeenten bijvoorbeeld aanmoedigen hun onthaalbeleid voor kamperende jeugdgroepen op hun grondgebied te verbeteren door een welkomstbrochure op te stellen of een vrijwilliger in te zetten die de jeugdgroepen wegwijs kan maken. Daarnaast opent het plan meer mogelijkheden voor de inrichting van speelzones in bossen. Het spoort de lokale overheden ook aan om de reglementering rond kampvuren beter tegemoet te laten komen aan de wensen van de jeugdbewegingen.

 

Het wegwerken van het tekort aan kamp- en bivakplaatsen en tenten

Niets vervelender dan bang te moeten afwachten of er nog wel ergens een leuk plaatsje is om op kamp te gaan. Daarom zorgt het masterplan er onder meer voor dat weiden waar tijdelijk tenten geplaatst worden voor jeugdkampen vrijgesteld worden van de vergunningsplicht. We blijven ook verder investeren in jeugdverblijven om het aanbod aan bivakplaatsen op peil te houden.

Minister Gatz heeft daarnaast de voorraad aan tenten bij de uitleendienst vergroot. Dit jaar maakte hij opnieuw 465.000 euro vrij om 163 seniortenten bij te kopen. Het aantal beschikbare tenten bij de uitleendienst is de jongste tien jaar nooit hoger geweest. Met meer dan 1,9 miljoen euro werd zo een recordbedrag besteed aan de aankoop van nieuwe tenten. In totaal kreeg de uitleendienst er de afgelopen jaren 625 nieuwe seniors en 170 nieuwe dekzeilen voor patrouilletenten bij.

 

Goedkoper op kamp met de bus

Talloze Vlaamse jeugdbewegingen maken gebruik van De Lijn om op kamp te gaan, bijvoorbeeld om van het treinstation naar de kampplaats te reizen. Grotere groepen (vanaf 30 personen) moesten voor een zogenaamde ‘versterkingsrit’ (speciaal voor de jeugdbeweging ingelegd, bovenop de normale dienstverlening) minstens € 200 per rit neertellen. Sven Gatz lanceerden een proefproject, waarbij de prijs voor jeugdbewegingen verlaagd werd naar € 1,30 per reiziger.

Het proefproject liep de voorbije twee zomers in juli en augustus en kende een groot succes. Tijdens de proefperiode gingen meer dan 200 jeugdverenigingen in op het aanbod om voor € 1,30 per reiziger te reizen van het treinstation naar het kamp of bijvoorbeeld het zwembad. 63% van de jeugdverenigingen waardeerde de gebruiksvriendelijkheid en 67% apprecieerde het goedkopere tarief. 1 op 3 jeugdbewegingen zei bewust te kiezen voor de bus om zo ecologischer te kunnen reizen. Dit goedkoop aanbod voor jeugdbewegingen wordt nu verankerd in het vast aanbod van De Lijn.

De goedkope versterkingsrit is bedoeld voor grotere jeugdgroepen (vanaf 30 personen). De bus brengt de jongeren tot de halte die het dichtste bij de kampplaats ligt, waarbij de totale afstand mag oplopen tot 50 km. Jeugdbewegingen kunnen een versterkingsrit reserveren voor de zomermaanden juli en augustus en moeten dit minstens 1 maand op voorhand doen, zodat De Lijn zich tijdig kan organiseren. Na een aanvraag krijg je meteen een antwoord, zodat je zeker weet dat de registratie goed verlopen is.

“Naast de verschillende andere engagementen die we reeds namen in het Masterplan Bivakplaatsen, nemen we met de verankering van dit goedkoper aanbod van busvervoer opnieuw een maatregel waardoor we jeugdbewegingen ondersteunen in de organisatie van hun kamp of bivak,” zegt een glunderende Sven Gatz.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder