Sla navigatie over

Grootste deel van het geld gaat naar de grote jongens

De lijst met organisaties die een overheidswaarborg krijgen, roept vragen op binnen de Vlaamse meerderheid. Onder meer populaire tv-programma’s zoals ‘De mol aan zee’ en grote concerten van Live Nation kregen de garantie dat ze bij een afgelasting geld terugkrijgen. Open VLD wil garanties van minister Hilde Crevits (CD&V) dat ook de kleine onderaan­nemers uit de eventsector meeprofiteren.

Bron: Het Nieuwsblad

Bijna 500 organisaties hebben al een aanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid om zich in te dekken tegen een mogelijke (nieuwe) afgelasting van hun evenement in 2021. Minister van Economie Hilde Crevits heeft momenteel in verschillende schijven al 50 à 60 miljoen euro uitgetrokken. Vzw’s of bedrijven die een voorschot vragen, ­mogen het toegezegde bedrag houden wanneer corona roet in het eten komt strooien. Wanneer het evenement gewoon plaatsvindt, ontvangt de organisator niets.

Meer dan de helft van de ­organisaties die het voorbije jaar een aanvraag deed, kon rekenen op die garantie. Zo verzekerde Tomorrowland zich begin dit jaar van een ­recordbedrag van 1,8 miljoen euro wanneer het festival ­deze zomer opnieuw moet worden afgelast. Bij de laatste oproep legde Crevits het maximumbedrag vast op 800.000 euro, een garantie die onder meer het nieuwe festival Grid Antwerpen te beurt viel, een event van horeca­ondernemer Wim Van der Borght.

In de lijst staan ook enkele kleinschaliger vzw’s, maar het leeuwendeel gaat toch naar grote kapitaalkrachtige ­bedrijven met landelijke en internationale uitstraling. Die uitstraling is maar een van de vele criteria waarmee de jury rekening houdt, naast ­professionalisme en degelijke onderaannemers.

Green Day en Zucchero

Op de lijst die Open VLD-parlementslid vorige maand opvroeg bij Crevits figureert onder meer ook Live Nation, de organisator van Rock Werchter en (mede)eigenaar van grote concertzalen als Vorst Nationaal of Sport­paleis. Live Nation kreeg een voorschot toegezegd voor internationale popsterren als Green Day, Alicia Keys en Zucchero. Die staan ondertussen allemaal geprogrammeerd in 2022, en komen volgens Crevits ondertussen niet meer in aanmerking voor dat geld. “Het gaat enkel om evenementen die nog kunnen plaatsvinden in 2021.”

Zomer aan zee

Mocht straks het Beach House van Q-music in Oostende niet kunnen doorgaan, dan betaalt de Vlaamse belastingbetaler 465.000 euro. Ook de zomer-aan-zee-edities van de Play 4-programma’s De mol en De slimste mens worden gewaarborgd door de Vlaamse overheid. “Het is belangrijk dat de steun bij een afgelasting doorstroomt naar de hele evenementensector, ook naar podiumbouwers, muzikanten en cateraars die daarin actief zijn”, zeggen Maurits Vande Reyde en zijn partijgenote Stephanie d’Hose. “Het mag niet zomaar geld zijn om een internationale act te laten schrappen of een onbezonnen nieuw idee voor een festival zonder voorgeschiedenis te stutten.” De beide liberalen vragen de minister een ­mechanisme in te bouwen waardoor betalingen aan kleinere spelers in de eventsector aangetoond worden.

Vande Reyde plaatst zijn vraagtekens op de dag dat het parlement discussieert over de toestand van de Vlaamse begroting. “Niemand schijnt zich daar zorgen over te ­maken, maar de schuld zal de komende jaren blijven groeien, tot ze in 2024 even groot is als wat Vlaanderen op een jaar uitgeeft.” Ook minister van Begroting Matthias Diepen­daele (N-VA) waarschuwt “dat de huidige uitgaven met een dreigende stijging van de ­rente onhoudbaar worden”.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder