Sla navigatie over

Guy Verhofstadt bepleit schaalvergroting EU als "exit uit crisis"

Download hier ons plan voor Europa

Verhofstadt is namens de liberale familie de kandidaat om de volgende Europese Commissie te gaan leiden. Het nomineren van zulke topkandidaten is sinds het Verdrag van Lissabon ingevoerd om de burger nauwer bij het Europese niveau te betrekken.

Centraal in het betoog van Verhofstadt staat de vaststelling dat de Europese Unie de economische crisis nog niet achter zich heeft gelaten. "Europa was in 2013 de enige regio ter wereld met een negatieve groei", haalde hij cijfers van het IMF aan, "en de vooropgestelde groei van 1 procent dit jaar blijft de laagste van de wereld." De oplossing ligt volgens de ex-premier voor de hand: "We moeten het Europese dividend aanwenden voor onze burgers en bedrijven."

Hij ziet verschillende sleuteldomeinen waar meer integratie voor meer economische groei en jobs kunnen zorgen. Het sneller opzetten van de bankenunie en het integreren van de nationale kapitaalmarkten zijn geen nieuwe ideeën, het creëren van een "Europese Energiegemeenschap" kreeg de voorbije jaren minder aandacht. Verhofstadt wil een eengemaakte energiemarkt om Europa minder afhankelijk te maken van de import uit niet-EU-landen en de prijzen te doen zakken. Een groot Europees energienetwerk moet daarbij helpen.

De EU heeft nood aan een digitale sprong voorwaarts, vindt Verhofstadt ook. Tegelijk moet de arbeidsmobiliteit verbeterd worden.

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder