Sla navigatie over

Gwendolyn Rutten: “Wie vaccinatie weigert, heeft niks te zoeken in de zorg”

Afgelopen week raakte bekend dat de Nationale Arbeidsraad (NAR) voorstelt om zorgpersoneel dat weigert om zich te laten vaccineren, te schorsen en desnoods zelfs te ontslaan. Gwendolyn Rutten, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, is het hier volmondig mee eens. “Vaccinatie in de zorg moet zo snel mogelijk verplicht worden. Punt aan de lijn. Heldere boodschap, klare taal en iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Het overlegcomité besliste dit eind augustus al. Toch is het nog altijd niet zover. Nu de winter voor de deur staat moeten we die knoop echt doorhakken”, aldus Rutten.

“Ziekenhuizen willen vaccinweigeraars ontslaan” en “Geen prik? Dan krijg je geen job bij Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA”, zo kopten verschillende krantensites de afgelopen dagen. De discussie over verplichte vaccinatie in de zorgsector en eventuele sancties bij vaccinweigeraars leeft volop. Des te meer omdat het virus opnieuw door de woonzorgcentra en de instellingen voor personen met een handicap raast.

Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten mengt zich deze week in het debat. Ze benadrukt dat het glas meer dan halfvol is. “De cijfers zijn ronduit indrukwekkend. Er zijn ongelooflijk veel mensen in de zorg die zich hebben laten vaccineren. Ze hebben dat snel en spontaan gedaan en zien het belang ervan in. De situatie vandaag is echter dat je met een kleine restgroep achterblijft die zegt: ‘wij doen het niet’. Het is die harde kern die het leven voor alle anderen bemoeilijkt en soms zelfs in gevaar brengt. In dit geval zijn dat niet ‘de collega’s’, maar de kwetsbare bewoners van onze zorginstellingen. Dat is de realiteit. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt.”

Het liberale parlementslid sluit zich aan bij de werkgevers in de zorg die vragen om een sanctie toe te passen. In eerste instantie kan de arbeidsovereenkomst gedurende zes maanden geschorst worden. Die zes maanden zijn bedenktijd. Wil je je echt niet laten vaccineren, dan ga je maar naar een andere sector. Na zes maanden kan er tot ontslag overgegaan worden. Rutten stelt de zaken op scherp: “Het zal je moeder maar zijn die in een woonzorgcentrum zit en die zich ter goeder trouw, op 93-jarige leeftijd, twee keer en nu zelfs een derde keer heeft laten vaccineren om kwalitatief te blijven leven. En nu wordt ze verzorgd door iemand die zegt: ‘foert, niet met mij’. Wel, dan heb je in de zorg niets te zoeken!”

Tot slot benadrukt Gwendolyn Rutten hoe belangrijk het is om het brede draagvlak te behouden. “We staan voor een reeks van derde prikken. Hoogstwaarschijnlijk gaan we zelfs voor de totale bevolking naar boosterprikken. Als je nu tegen de 90 procent die zich heeft laten vaccineren zegt: ‘goed gedaan’ maar voor de 10 procent die het niet doet de schouders ophaalt en zegt: ‘ja, die brengen dan maar iedereen in gevaar’, dan gaat het draagvlak voor die derde prik steil naar beneden. We moeten nu durven zeggen: ‘Het is uw keuze, maar u draagt er ook de gevolgen van. Als u zich niet wil laten vaccineren in de zorgsector, dan mag u gaan.’”

Zoek nieuwsberichten
Meest recente berichten

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder